Održan Sabor hercegovačkih guslara u Gacku

U organizaciji Saveza guslara RS i Udruženja guslara i epskih pjesnika „Tešan Podrugović“ iz Gacka, u petak, u prepunoj sali Doma kulture, održan je 16. sabor guslara Hercegovine.

Prema glasovima samih guslara, od 24 učesnika, koliko ih se predstavilo publici, za najboljeg je proglašen Vladan Perović iz guslarskog društva „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ iz Trebinja. Članovi udruženja „Tešan Podrugović“ iz Gacka, Miloš Parović i Vojin Tepavčević, zauzeli su drugo i treće mjesto. Na četvrtom mjestu našao se Marko Butulija iz GD „Vojvoda Luka Vukalović“ iz Trebinja, dok je peti bio Miloš Vukoje član GD „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće.

Takmičarsko veče hercegovačkih guslara otvorio je sekretar saveza guslara Republike Srpske, Zoran Rabrenović. Prema njegovim riječima, po prvi put na ovom saboru guslari su imali priliku birati pobjednika između sebe, bez učešća žirija ili publike.

Na 16. saboru guslara, pored navedenih, učestvovali su i GD “Nevesinjska puška”  iz Nevesinja, „Svetosavlje“ iz Ljubinja kao i guslarsko udruženje „Vojvoda Šćepan“ iz Foče.

Pokrovitelj Sabora bila je opština Gacko.

Podijelite vijest