Obilježeno 30 godina od osnivanja Gatačke brigade: Pamtimo i čuvajmo od zaborava!

Parastosom poginulim borcima Odbrambeno – Otadžbinskog rata Republike Srpske u crkvi Svete Trojice, posjetom spomen sobi poginulim borcima VRS i polaganjem cvijeća na spomenik „Kruna Gatačkim junacima“ počelo je obilježavanje 30 godina od formiranja slavne Gatačke brigade.

Za izuzetne zasluge u stvaranju i odbrani Republike Srpske, Gatačka brigada je odlikovana medaljom Petra Mrkonjića. Izvršavajući zadatke, prešla je ratni put od preko 2.500 kilometara i nije izgubila ni metar položaja koji je branila. Kroz redove ove slavne brigade prošlo je oko 1500 vojnika. Njih 57 utkalo je živote u temelje Republike Srpske, a 266 boraca je ranjeno. Najmlađi poginuli borac brigade imao je 20, dok je najstariji imao 55 godina.

Cvijeće na centralni spomenik položili su predstavnici Opštine Gacko, Boračkih organizacija opština Istočne Hercegovine, Kalinovika, Trnova, predstavnici Boračke organizacije RS, konzul Republike Srbije iz Trebinja, članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici Rudnika i Termoelektrane Gacko, Udruženje Konjičana i mnogi drugi poštovaoci Gatačke brigade.

U nastavku, povodom ovog značajnog jubileja, na svečanoj akademiji u sali Doma kulture, predstavljen je put brigade od dana kada je formirana i stavljena na branik srpstva na mnogim ratištima.

Čestitku povodom tri decenije od formiranja jedne od najznačajnijih brigada Hercegovačkog korpusa uputio je ratni komandant Hercegovačkog korpusa general Radovan Grubač.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, izrazio je zahvalnost pripadnicima slavne brigade i naglasio da će Opština Gacko uvijek biti na usluzi boračkim kategorijama.

„Gatačka brigada utkala je sebe u temelje naše slobode i našeg opstanka na ovom prostoru. Bila je udarna pesnica Vojske Republike Srpske i dala nemjerljiv doprinos vojničkom zaokruživanju naše slobode i državnosti sa ove strane Drine. Hvala junacima“, rekao je načelnik Milinković.

O putu brigade koja je bilježila samo pobjede govorio je načelnik štaba Gatačke brigade, Siniša Boljanović.

“Za razliku od ostalih brigada Hercegovačkog korpusa koje su imale svoju zonu odgovornosti i čije su jedinice držale položaje izvodeći uglavnom odbrambena borbena dejstva u svojim zonama odgovornosti, naša brigada je bila rezerva Hercegovačkog korpusa, jedinica za intervenciju, u skladu sa situacijom, a po odluci komande Hercegovačkog korpusa”, istakao je Boljanović. 

Prema riječima Boljanovića, Gačani su u svojoj burnoj i nimalo lakoj istoriji iznjedrili brojne junake i velike umove koji su svojim djelima ostavljali neizbrisive tragove u opstanku Srba na vjekovnom srpskom tlu.

Radoš Vuković, komandant bataljona, rekao je da je Gatačka brigada prošla sva ratišta Hercegovine, od Trebinja, Nevesinja, Kalinovika, Goražda pa do Sarajevskog ratišta, a jedna grupa dobrovoljaca išla je i na Kninsko ratište.

Besjedom profesora Miloša Šukovića, dio svečane akademije posvećen je srpskim majkama – heroinama i njihovom doprinosu u borbi za slobodu.

Ovo je bila prilika i da se nagrade najbolji literarni i likovni radovi konkursa koji je na teme „I ja sam dijete gatačke brigade“ i “Pred krunom naših junaka” raspisala Opštinska boračka organizacija Gacko.

U programu su učestvovali hor Sveta Jelena Anžujska, učenice osnovne i srednje škole, a uz strune gusala o Gatačkoj brigadi pjevao je njen pripadnik i guslar Momir Moša Avdalović.

Podijelite vijest