Обиљежено 30 година од оснивања Гатачке бригаде: Памтимо и чувајмо од заборава!

Парастосoм погинулим борцима Одбрамбено – Отаџбинског рата Републике Српске у цркви Свете Тројице, посјетом спомен соби погинулим борцима ВРС и полагањем цвијећа на споменик „Круна Гатачким јунацима“ почело је обиљежавање 30 година од формирања славне Гатачке бригаде.

За изузетне заслуге у стварању и одбрани Републике Српске, Гатачка бригада је одликована медаљом Петра Мркоњића. Извршавајући задатке, прешла је ратни пут од преко 2.500 километара и није изгубила ни метар положаја који је бранила. Кроз редове ове славне бригаде прошло је око 1500 војника. Њих 57 уткало је животе у темеље Републике Српске, а 266 бораца је рањено. Најмлађи погинули борац бригаде имао је 20, док је најстарији имао 55 година.

Цвијеће на централни споменик положили су представници Општине Гацко, Борачких организација општина Источне Херцеговине, Калиновика, Трнова, представници Борачке организације РС, конзул Републике Србије из Требиња, чланови породица погинулих бораца, представници Удружења породица погинулих и несталих бораца, представници Рудника и Термоелектране Гацко, Удружење Коњичана и многи други поштоваоци Гатачке бригаде.

У наставку, поводом овог значајног јубилеја, на свечаној академији у сали Дома културе, представљен је пут бригаде од дана када је формирана и стављена на браник српства на многим ратиштима.

Честитку поводом три деценије од формирања једне од најзначајнијих бригада Херцеговачког корпуса упутио је ратни командант Херцеговачког корпуса генерал Радован Грубач.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, изразио је захвалност припадницима славне бригаде и нагласио да ће Општина Гацко увијек бити на услузи борачким категоријама.

„Гатачка бригада уткала је себе у темеље наше слободе и нашег опстанка на овом простору. Била је ударна песница Војске Републике Српске и дала немјерљив допринос војничком заокруживању наше слободе и државности са ове стране Дрине. Хвала јунацима“, рекао је начелник Милинковић.

О путу бригаде која је биљежила само побједе говорио је начелник штаба Гатачке бригаде, Синиша Бољановић.

“За разлику од осталих бригада Херцеговачког корпуса које су имале своју зону одговорности и чије су јединице држале положаје изводећи углавном одбрамбена борбена дејства у својим зонама одговорности, наша бригада је била резерва Херцеговачког корпуса, јединица за интервенцију, у складу са ситуацијом, а по одлуци команде Херцеговачког корпуса”, истакао је Бољановић. 

Према ријечима Бољановића, Гачани су у својој бурној и нимало лакој историји изњедрили бројне јунаке и велике умове који су својим дјелима остављали неизбрисиве трагове у опстанку Срба на вјековном српском тлу.

Радош Вуковић, командант батаљона, рекао је да је Гатачка бригада прошла сва ратишта Херцеговине, од Требиња, Невесиња, Калиновика, Горажда па до Сарајевског ратишта, а једна група добровољаца ишла је и на Книнско ратиште.

Бесједом професора Милоша Шуковића, дио свечане академије посвећен је српским мајкама – хероинама и њиховом доприносу у борби за слободу.

Ово је била прилика и да се награде најбољи литерарни и ликовни радови конкурса који је на теме „И ја сам дијете гатачке бригаде“ и “Пред круном наших јунака” расписала Општинска борачка организација Гацко.

У програму су учествовали хор Света Јелена Анжујска, ученице основне и средње школе, а уз струне гусала о Гатачкој бригади пјевао је њен припадник и гуслар Момир Моша Авдаловић.

Подијелите вијест