Obilježena 80. godišnjica stradanja u selu Dobrelja

Parastosom nedužno stradalim žrtvama koji je služio njegovo preosveštenstvo Episkop Zahumsko – Hercegovački i Primorski Gospodin G. Dimitrije uz sasluženje sveštenstva, kod spomen obilježja u selu Dobrelja, obilježeno je 80 godina od zločina u ovom gatačkom selu.

Besjedeći okupljenom narodu,  Vladika Dimitrije je rekao da treba se sjećamo žrtava da bi se pomolili za njihove duše, ali tim sjećanjem čuvamo i naše duše i duše svih nas bez obzira kojoj strani su kada pripadali.

„Sjećanje omogućuje da se pokajemo za naše grijehe koje smo uradili, a zaborav ne donosi ništa dobro. Preko zločina se ne može preći zaboravom već samo praštanjem, pokajanjem i poklanjanjem pred bratskom ranom i bratskom suzom“, poručio je Vladika u svojoj besjedi.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković rekao je da zaboraviti ne smijemo, ali oprostiti moramo.

U ime organizatora i kao potomak stradalnika, Radenko Todorović je istakao da je ovo veliki dan, dan kada iz tame i zaborava ponovo vaskrsava istina o precima i kao da se ponovo rađaju njihova imena, patnje i stradanja.

„Velika subota te davne 1942. godine ostaje da nas opominje, da se o njoj priča, da se pamti i da se ovakvo zlo u Srpskom narodu nikad ne ponovi“, zaključio je Todorović.

Istoričar, Milan Nikčević, naglasio je da je ovo put pomirenja i liječenja naših rana, a upravo ovakva mjesta kazuju da moramo staviti prst na čelo i vidimo do čega ne smijemo da dođemo.

„Moramo da se pogledamo i saberemo da budemo bolji i da nam na prvom mjestu bude narod i ovo naše Gacko za koje su poginuli najbolji sinovi“, rekao je Nikčević i predložio inicijativu da Skupština opštine Gacko, 4. april proglasi zvanično za dan sjećanja na žrtve komunističkog terora u Opštini Gacko i da se zvanično obilježava svake godine.

Vijence na spomen obilježje položili su potomci stradalnika, predstavnici Boračke organizacije Gacko i Opštine Gacko.

Obilježavanju su pored brojnih mještana i potomaka žrtava, prisustvovale zvanice iz privrednog, političkog i kulturnog života opštine, gosti iz susjednih opština, kao i učenici Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ iz Gacka.

Podsjećamo, 4. aprila 1942. godine, na Veliku subotu, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u selu Dobrelja ubijeno je 39 nedužnih civila. Neka im je vječna slava!

Podijelite vijest