Обиљежена 80. годишњица страдања у селу Добреља

Парастосом недужно страдалим жртвама који је служио његово преосвештенство Епископ Захумско – Херцеговачки и Приморски Господин Г. Димитрије уз саслужење свештенства, код спомен обиљежја у селу Добреља, обиљежено је 80 година од злочина у овом гатачком селу.

Бесједећи окупљеном народу,  Владика Димитрије је рекао да треба се сјећамо жртава да би се помолили за њихове душе, али тим сјећањем чувамо и наше душе и душе свих нас без обзира којој страни су када припадали.

„Сјећање омогућује да се покајемо за наше гријехе које смо урадили, а заборав не доноси ништа добро. Преко злочина се не може прећи заборавом већ само праштањем, покајањем и поклањањем пред братском раном и братском сузом“, поручио је Владика у својој бесједи.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић рекао је да заборавити не смијемо, али опростити морамо.

У име организатора и као потомак страдалника, Раденко Тодоровић је истакао да је ово велики дан, дан када из таме и заборава поново васкрсава истина о прецима и као да се поново рађају њихова имена, патње и страдања.

„Велика субота те давне 1942. године остаје да нас опомиње, да се о њој прича, да се памти и да се овакво зло у Српском народу никад не понови“, закључио је Тодоровић.

Историчар, Милан Никчевић, нагласио је да је ово пут помирења и лијечења наших рана, а управо оваква мјеста казују да морамо ставити прст на чело и видимо до чега не смијемо да дођемо.

„Морамо да се погледамо и саберемо да будемо бољи и да нам на првом мјесту буде народ и ово наше Гацко за које су погинули најбољи синови“, рекао је Никчевић и предложио иницијативу да Скупштина општине Гацко, 4. април прогласи званично за дан сјећања на жртве комунистичког терора у Општини Гацко и да се званично обиљежава сваке године.

Вијенце на спомен обиљежје положили су потомци страдалника, представници Борачке организације Гацко и Општине Гацко.

Обиљежавању су поред бројних мјештана и потомака жртава, присуствовале званице из привредног, политичког и културног живота општине, гости из сусједних општина, као и ученици Средњошколског центра „Перо Слијепчевић“ из Гацка.

Подсјећамо, 4. априла 1942. године, на Велику суботу, уочи највећег хришћанског празника Васкрса, у селу Добреља убијено је 39 недужних цивила. Нека им је вјечна слава!

Подијелите вијест