Ministar Đokić posjetio opštinu Gacko i RiTE Gacko: Vlada će podržati energetske investicije u Hercegovini

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić posjetio je danas opštinu Gacko i sa načelnikom opštine dr Ognjenom Milinkovićem i rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane razgovarao o aktuelnoj situaciji izazvanoj obilnim padavinama.

Nakon sastanka kome je prisustvovao i generalni direktor „Elektroprivrede” Republike Srpske, Luka Petrović, ministar Đokić je rekao novinarima da je cilj njegove posjete da izvrši terenski uvid u trenutno stanje nakon što je Vlada RS inicirala niz operativnih mjera preventivnog karaktera, a na osnovu procjene da će doći do obilnijih padavina.

„Razgovarajući sa načelnikom uvjerili smo se da su preduzete sve preventivne mjere zbog padavina, da RiTE radi u normalnom režimu i da nijednog trenutka nije postojao rizik da zbog izlivanja vode može doći do zastoja proizvodnje“, rekao je Đokić i pohvalio rad Opštine Gacko i menadžmenta RiTE Gacko.

Prema njegovim riječima, Vlada će podržati energetske investicije u Hercegovini koje se odnose na izgradnju drugih elektro energetskih objekata, solarnih elektrana, vjetroelektrana, a i mogućnost izgradnje drugog termobloka u Gacku, prilagođenog novim uslovima i tehnologijama.

Na sastanku je dogovoreno da Vlada RS putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usmjeri svoju aktivnost na izgradnju vodnih objekata ili rekonstrukciju postojećih, kako bi se u budućnosti na kvalitetan način regulisao tok vode na ovom području, ali i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković zahvalio se na posjeti i istakao dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske.

„Proteklih dana smo u režimu vanredne situacije jer je na području opštine palo više od 230 litra kiše za četiri dana. Pravovremeno smo reagovali na inicijativu Vlade RS, preduzeli određene mjere koje su dale rezultate. Stavili smo u pripravnost Civilnu zaštitu i Vatrogasno spasilačku jedinicu i materijalno tehnička sredstva JP „Komus“ i „Vodovod”, istakao je načelnik Milinković i dodao da je stanje danas stabilno.

Direktor Rudnika i Termoelektrane Gacko, Miodrag Šešlija, potvrdio je da Rudnik i Termolektrana radi u stabilnom režimu.

“Par dana je bilo teško zbog velike količine padavina, ali preventivno smo djelovali, napravili nasipe i ni u jednom momentu nije bilo ugrožena proizvodnja”, rekao je Šešlija i naglasio da su prošlu poslovnu godinu završili sa pozitivnim rezultatom.

Na kraju posjete, ministar je sa domaćinima obišao rudnik i upoznao se sa stanjem na terenu i odvijanjem proizvodnog procesa.

Podijelite vijest