Министар Ђокић посјетио општину Гацко и РиТЕ Гацко: Влада ће подржати енергетске инвестиције у Херцеговини

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић посјетио је данас општину Гацко и са начелником општине др Огњеном Милинковићем и руководством Рудника и Термоелектране разговарао о актуелној ситуацији изазваној обилним падавинама.

Након састанка коме је присуствовао и генерални директор „Електропривреде” Републике Српске, Лука Петровић, министар Ђокић је рекао новинарима да је циљ његове посјете да изврши теренски увид у тренутно стање након што је Влада РС иницирала низ оперативних мјера превентивног карактера, а на основу процјене да ће доћи до обилнијих падавина.

„Разговарајући са начелником увјерили смо се да су предузете све превентивне мјере због падавина, да РиТЕ ради у нормалном режиму и да ниједног тренутка није постојао ризик да због изливања воде може доћи до застоја производње“, рекао је Ђокић и похвалио рад Општине Гацко и менаџмента РиТЕ Гацко.

Према његовим ријечима, Влада ће подржати енергетске инвестиције у Херцеговини које се односе на изградњу других електро енергетских објеката, соларних електрана, вјетроелектрана, а и могућност изградње другог термоблока у Гацку, прилагођеног новим условима и технологијама.

На састанку је договорено да Влада РС путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде усмјери своју активност на изградњу водних објеката или реконструкцију постојећих, како би се у будућности на квалитетан начин регулисао ток воде на овом подручју, али и унапређење пољопривредне производње.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић захвалио се на посјети и истакао добру сарадњу са Владом Републике Српске.

„Протеклих дана смо у режиму ванредне ситуације јер је на подручју општине пало више од 230 литра кише за четири дана. Правовремено смо реаговали на иницијативу Владе РС, предузели одређене мјере које су дале резултате. Ставили смо у приправност Цивилну заштиту и Ватрогасно спасилачку јединицу и материјално техничка средства ЈП „Комус“ и „Водовод”, истакао је начелник Милинковић и додао да је стање данас стабилно.

Директор Рудника и Термоелектране Гацко, Миодраг Шешлија, потврдио је да Рудник и Термолектрана ради у стабилном режиму.

“Пар дана је било тешко због велике количине падавина, али превентивно смо дјеловали, направили насипе и ни у једном моменту није било угрожена производња”, рекао је Шешлија и нагласио да су прошлу пословну годину завршили са позитивним резултатом.

На крају посјете, министар је са домаћинима обишао рудник и упознао се са стањем на терену и одвијањем производног процеса.

Подијелите вијест