Milinković: Nakon izazovne godine ulazimo u nove planove i ozbiljan investicioni ciklus

Praveći kratku retrospektivu godine koja je iza nas, načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković u intervjuu za lokalni radio, podsjetio je na značajne projekte i sve što je lokalna vlast uradila u prethodnoj 2023. godini. Kako je istakao, svaka godina sa sobom nosi posebne izazove, te bez obzira na sve što je urađeno, treba stremiti ka višem, zarad sveukupnog boljitka lokalne zajednice.

Sve obaveze predviđene Budžetom uredno su izmirene i plaćane, rekao je Milinković na početku razgovora.

“Uredno su isplaćene stipendije našim studentima, u potpunosti podsticaji našim poljoprivrednicima, sportskim klubovima i kolektivima, udruženjima iz oblasti kulture i nauke, socijalna davanja i plate. Takođe, bitno je napomenuti da smo u toku prošle godine izvršili rekonstrukciju dotrajalog krova na prostorijama FK “Mladost” Gacko, investirali značajna sredstva u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Rekonstruisali smo komplet liniju ulica Petra Zimonjića i Bogdana Zimonjića, čime smo riješili dugogodišnje probleme stanovnika. Krajem godine smo ušli u rekonstrukciju Vodovodnih bazena, čiji radovi idu planiranom dinamikom. Takođe, u saradnji sa Vodovodom, izvršili smo i saniranje vodovodnih linija na kojima su se pojavljivali značajni gubici vode, radi dotrajalosti same mreže. Izvršili smo rekonstrukciju kanala Nelavo, investirali preko 1.000.000 KM u asfaltiranje lokalnih puteva u selima Novi Dulići, Stari Dulići, Danići, Dobrelja, Vrba, Nadinići, Macanovina”, rekao je načelnik Milinković.

Milinković je podsjetio da je u saradnji sa Putevima Republike Srpske završena rekonstrukcija ulice Solunskih Dobrovoljaca, na dionici od RiTE Gacko do centra grada.

Kako je naveo, ove godine slijedi jedan ozbiljan investicioni ciklus, za koji je Opština iz vlastitih sredstava obezbijedila skoro tri miliona maraka.

“Između ostalog, rješavaćemo infrastrukturne probleme u užem gradskom području, koji godinama unazad predstavljaju problem našim građanima, a neki od njih su ulica Mitropolita Petra Zimonjića, kod gradskog parka, te izgradnja ulice kod zgrade ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Takođe, nastavićemo asfaltiranje ruralnih puteva opštine Gacko. Očekujemo uskoro i početak izgradnje garaže za vatrogasna vozila u cilju efikasnijeg djelovanja same vatrogasne službe, kao i početak prvih radova na instalaciji video nadzora na području naše opštine. U cilju unapređenja sporta, radićemo na opremanju postojeće sportske sale i nastavićemo radove na izgradnji nove sportske dvorane. U planu je i rekonstrukcija trotoara u uluci Nemanjinoj, izgradnja pješačkih zona u RP Barica, regulacija bujičnog potoka Burak. Želim još da napomenem da uskoro možemo očekivati, uz saradnju sa institucijama Republike Srpske, nastavak radova na saniranju i rekonstrukciji glavnih gradskih saobraćajnica i početak izgradnje kružnog toka”, kazao je Milinković.

Podsjećajući na ekspanziju obnovljivih izvora energije i izgradnje manjih solarnih elektrana, Milinković je rekao da postoji namjera ozbiljne inostrane firme koja je spremna uložiti u izgradnju solarne elektrane snage 200 MW, u našoj opštini.

“Prihod bi bio 1 milion i 600 hiljada maraka, što je značajno za budžet. Naravno, vodićemo računa i o interesu lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Zainteresovani investitori su spremni na razgovor i da ponude obeštećenje poljoprivrednim proizvođačima sa područja planiranog za izgradnju, u smislu obezbjeđenja stočne hrane i slično“, rekao je načelnik.

Milinković je dodao da će Opština, kao i prethodnih godina, nastaviti da pomaže mlade, te da su Budžetom planirana značajna sredstva koja su direktno usmjerena u te svrhe.

“Određena davanja planirana Budžetom, kao npr. sredstva za sport, uvećali smo na 300.000 KM, odnosno izdvojili smo 50.000 hiljada više nego u prethodnoj godini. Naši sportisti to i zaslužuju, pogotovo posmatrajući njihove rezultate iz prethodnih godina. Oni su u jednu ruku ambasadori naše opštine i ponos svih nas, bez izuzetka. Osim toga, tu su i grantovi udruženjima u oblasti obrazovanja nauke i kulture, stipendije studentima, najboljim đacima i učenicima osnovne i srednje škole, te novčana sredstva za sklopljene brakove, povećanje nataliteta kao i podrška mladim bračnim parovima u smislu sufinansiranja kupovine ili izgradnje stambenih jedinica za mlade bračne parove”, pojasnio je on.

Opština Gacko u prethodnom periodu uložila je velika sredstva u razvoj sela, a samo u prošloj godini izdvojeno je oko 214.000 maraka za podsticaje u poljoprivredi, po raznim osnovama.

“U protekloj godini iz Budžeta je izdvojeno 10 hiljada maraka za genotipizaciju gatačkog govečeta, kao i oko 8 hiljada maraka za promociju rase gatačkog govečeta u cilju njegove zaštite. Iz budžeta je izdvojeno i oko 11 hiljada maraka Udruženju proizvođača gatačkog kajmaka, a u toku je projekat ovog Udruženja koje vrijedno radi na brendiranju gatačkog kajmaka”, naglasio je načelnik Milinković.

Istakao je i korektnu saradnju sa mjesnim zajednicama, dodajući da je Opština, u skladu sa finansijskim mogućnostima rješavala njihove inicijative.

“U saradnji sa MZ Gacko organizovali smo i proljetnu akciju čišćenja grada, a sada da će se jedna takva akcija opet organizovati u mjesecu aprilu, u zavisnosti od vremenskih uslova”, rekao je načelnik Gacka.

Podijelite vijest