Милинковић: Након изазовне године улазимо у нове планове и озбиљан инвестициони циклус

Правећи кратку ретроспективу године која је иза нас, начелник општине Гацко др Огњен Милинковић у интервјуу за локални радио, подсјетио је на значајне пројекте и све што је локална власт урадила у претходној 2023. години. Како је истакао, свака година са собом носи посебне изазове, те без обзира на све што је урађено, треба стремити ка вишем, зарад свеукупног бољитка локалне заједнице.

Све обавезе предвиђене Буџетом уредно су измирене и плаћане, рекао је Милинковић на почетку разговора.

“Уредно су исплаћене стипендије нашим студентима, у потпуности подстицаји нашим пољопривредницима, спортским клубовима и колективима, удружењима из области културе и науке, социјална давања и плате. Такође, битно је напоменути да смо у току прошле године извршили реконструкцију дотрајалог крова на просторијама ФК “Младост” Гацко, инвестирали значајна средства у реконструкцију водоводне и канализационе мреже. Реконструисали смо комплет линију улица Петра Зимоњића и Богдана Зимоњића, чиме смо ријешили дугогодишње проблеме становника. Крајем године смо ушли у реконструкцију Водоводних базена, чији радови иду планираном динамиком. Такође, у сарадњи са Водоводом, извршили смо и санирање водоводних линија на којима су се појављивали значајни губици воде, ради дотрајалости саме мреже. Извршили смо реконструкцију канала Нелаво, инвестирали преко 1.000.000 КМ у асфалтирање локалних путева у селима Нови Дулићи, Стари Дулићи, Данићи, Добреља, Врба, Надинићи, Мацановина”, рекао је начелник Милинковић.

Милинковић је подсјетио да је у сарадњи са Путевима Републике Српске завршена реконструкција улице Солунских Добровољаца, на дионици од РиТЕ Гацко до центра града.

Како је навео, ове године слиједи један озбиљан инвестициони циклус, за који је Општина из властитих средстава обезбиједила скоро три милиона марака.

“Између осталог, рјешаваћемо инфраструктурне проблеме у ужем градском подручју, који годинама уназад представљају проблем нашим грађанима, а неки од њих су улица Митрополита Петра Зимоњића, код градског парка, те изградња улице код зграде ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Такође, наставићемо асфалтирање руралних путева општине Гацко. Очекујемо ускоро и почетак изградње гараже за ватрогасна возила у циљу ефикаснијег дјеловања саме ватрогасне службе, као и почетак првих радова на инсталацији видео надзора на подручју наше општине. У циљу унапређења спорта, радићемо на опремању постојеће спортске сале и наставићемо радове на изградњи нове спортске дворане. У плану је и реконструкција тротоара у улуци Немањиној, изградња пјешачких зона у РП Барица, регулација бујичног потока Бурак. Желим још да напоменем да ускоро можемо очекивати, уз сарадњу са институцијама Републике Српске, наставак радова на санирању и реконструкцији главних градских саобраћајница и почетак изградње кружног тока”, казао је Милинковић.

Подсјећајући на експанзију обновљивих извора енергије и изградње мањих соларних електрана, Милинковић је рекао да постоји намјера озбиљне иностране фирме која је спремна уложити у изградњу соларне електране снаге 200 MW, у нашој општини.

“Приход би био 1 милион и 600 хиљада марака, што је значајно за буџет. Наравно, водићемо рачуна и о интересу локалних пољопривредних произвођача. Заинтересовани инвеститори су спремни на разговор и да понуде обештећење пољопривредним произвођачима са подручја планираног за изградњу, у смислу обезбјеђења сточне хране и слично“, рекао је начелник.

Милинковић је додао да ће Општина, као и претходних година, наставити да помаже младе, те да су Буџетом планирана значајна средства која су директно усмјерена у те сврхе.

“Одређена давања планирана Буџетом, као нпр. средства за спорт, увећали смо на 300.000 КМ, односно издвојили смо 50.000 хиљада више него у претходној години. Наши спортисти то и заслужују, поготово посматрајући њихове резултате из претходних година. Они су у једну руку амбасадори наше општине и понос свих нас, без изузетка. Осим тога, ту су и грантови удружењима у области образовања науке и културе, стипендије студентима, најбољим ђацима и ученицима основне и средње школе, те новчана средства за склопљене бракове, повећање наталитета као и подршка младим брачним паровима у смислу суфинансирања куповине или изградње стамбених јединица за младе брачне парове”, појаснио је он.

Општина Гацко у претходном периоду уложила је велика средства у развој села, а само у прошлој години издвојено је око 214.000 марака за подстицаје у пољопривреди, по разним основама.

“У протеклој години из Буџета је издвојено 10 хиљада марака за генотипизацију гатачког говечета, као и око 8 хиљада марака за промоцију расе гатачког говечета у циљу његове заштите. Из буџета је издвојено и око 11 хиљада марака Удружењу произвођача гатачког кајмака, а у току је пројекат овог Удружења које вриједно ради на брендирању гатачког кајмака”, нагласио је начелник Милинковић.

Истакао је и коректну сарадњу са мјесним заједницама, додајући да је Општина, у складу са финансијским могућностима рјешавала њихове иницијативе.

“У сарадњи са МЗ Гацко организовали смо и прољетну акцију чишћења града, а сада да ће се једна таква акција опет организовати у мјесецу априлу, у зависности од временских услова”, рекао је начелник Гацка.

Подијелите вијест