KUD „Sava Vladislavić“ Gacko

Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre „Sava Vladislavić“ Gacko je udruženje građana u kojem se dobrovoljno okupljaju odrasli i omladina radi organizovanog duhovnog razvijanja i njegovanja izvorne pjesme i običaja, doprinoseći širenje tradicionalnih vrijednoti.

Udruženje je registrovano početkom 2010. godine.

Na samom početku u Udruženju je funkcionisala mlada izvorna grupa, koja je nastupala širom Republike Srpske. Udruženje u svom sastavu ima guslare, zdravičare a posebno se odlikuje i akcenat stavlja na članove folklornih selekcija.

Udruženje danas ima oko 200 djece razvrstanih u 5 folklorne selekcije (škola folklora  djece uzrasta od 5 i više godina), preko srednje grupe  i seniorske grupe odnosno članova prve postave. Broj članova iz dana u dan se povećava i zainteresovanost je velika.

Udruženje nastupa širom Republike Srpske i Srbije.

Učesnici su Međunarodne smotre folklora u Ohridu 2013. godine i Međunarodnog festivala folklora Kičevo Makedonija 2014. godine. Prilikom nastupa i gostovanja stvorena su mnoga poznanstva i  prijateljstva sa drugim Kulturno-umjetničkim društvima, a posebno ističemo prijateljstvo sa KUD –om Despot Đurađ  iz Ralje, KUD Lapovo –Markovac, KUD Ilićka Brčko, SKUD Vojkovići, KUD Ražljevo , KUD Vladimir Gaćinović, KUD Petrovo Polje.

Koreograf je Kandić Nikolina,  a predsjednik Udruženja je Lazar Okiljević.

Podijelite vijest