Konferencija beba u Gacku okupila najmlađe sugrađane

Na platou ispred Hrama Svete Trojice u Gacku sinoć je, po treći put, održana Konferencija beba. Pravo učešća imale su bebe rođene na području opštine Gacko u proteklih godinu dana.

Nakon promotivne šetnje beba i svih učesnika, žiri je izabrao predsjedništvo.

Za predsjedavajućeg predsjedništva proglašen je Vasilije Lojpur koji je najmlađa beba. Članovi predsjedništva su Balša Kravić – najstarija beba, Šojić Teodora i bliznakinje Milica i Gorica Sarić – bebe sa najviše braće i sestara.

Manifestaciju je otvorila direktor Kulturno – sportskog centra, Mira Koprivica ističući važnost promocije porodice i odgovornog roditeljstva.

„Od 60 djece koja su rođena između dva Vidovdana prijavljeno je njih 40. Zadovoljstvo nam je kad vidimo ovoliko djece i omladine u našem gradu, a  nadam se da će ih naredne godine biti još više“, istakla je Koprivica i dodala da je Konferencija beba jedan od najljepših događaja u okviru Kulturno – sportskog ljeta.

Nagrade i poklone za sve učesnike manifestacije obezbijedila je Opština Gacko uz pomoć sponzora.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa učestvovali su polaznici Dječijeg vrtića, članovi PK “We dance” Gacko i  Hor muzičke škole “Sveti Roman Melod” Gacko.

Opština Gacko izdvaja značajna sredstva za podršku porodici. Odlukom o Pronatalitetnoj politici finansijska podrška za sklapanje braka iznosi 500 KM.

Opština Gacko daje podršku od po 300 KM, za prvorođeno i drugorođeno dijete. Za trećerođeno, četvrtorođeno i svako naredno dijete, iz budžeta Opštine izdvaja se po 1000 KM. Opština sufinansira dio troškova vantjelesne oplodnje, u iznosu od 4000 KM, za sve parove koji se bore za potomstvo.

Takođe, obezbijeđena je i finansijska podrška za neinvazivni prenatalni test, koji ostvaruju trudnice sa prebivalištem na području opštine Gacko.

Treća Konferencija beba održana je u sklopu Kulturno – sportskog ljeta Gacko 2024. Realizuje  je JU “Kulturno sportski centar” Gacko, uz podršku organizatora Opštine Gacko, a na inicijativu Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske

Cilj manifestacije je promovisanje porodice i porodičnih vrijednosti, podizanje svijesti o značaju porodice, kao i ukazivanje na problem nedovoljnog rađanja djece u Republici Srpskoj.

Podijelite vijest