Конференција беба у Гацку окупила најмлађе суграђане

На платоу испред Храма Свете Тројице у Гацку синоћ је, по трећи пут, одржана Конференција беба. Право учешћа имале су бебе рођене на подручју општине Гацко у протеклих годину дана.

Након промотивне шетње беба и свих учесника, жири је изабрао предсједништво.

За предсједавајућег предсједништва проглашен је Василије Лојпур који је најмлађа беба. Чланови предсједништва су Балша Кравић – најстарија беба, Шојић Теодора и близнакиње Милица и Горица Сарић – бебе са највише браће и сестара.

Манифестацију је отворила директор Културно – спортског центра, Мира Копривица истичући важност промоције породице и одговорног родитељства.

„Од 60 дјеце која су рођена између два Видовдана пријављено је њих 40. Задовољство нам је кад видимо оволико дјеце и омладине у нашем граду, а  надам се да ће их наредне године бити још више“, истакла је Копривица и додала да је Конференција беба један од најљепших догађаја у оквиру Културно – спортског љета.

Награде и поклоне за све учеснике манифестације обезбиједила је Општина Гацко уз помоћ спонзора.

У културно – умјетничком дијелу програма учествовали су полазници Дјечијег вртића, чланови ПК “We dance” Гацко и  Хор музичке школе “Свети Роман Мелод” Гацко.

Општина Гацко издваја значајна средства за подршку породици. Oдлуком о Пронаталитетној политици финансијска подршка за склапање брака износи 500 КМ.

Општина Гацко даје подршку од по 300 КМ, за прворођено и другорођено дијете. За трећерођено, четврторођено и свако наредно дијете, из буџета Општине издваја се по 1000 КМ. Општина суфинансира дио трошкова вантјелесне оплодње, у износу од 4000 КМ, за све парове који се боре за потомство.

Такође, обезбијеђена је и финансијска подршка за неинвазивни пренатални тест, који остварују труднице са пребивалиштем на подручју општине Гацко.

Трећа Конференција беба одржана је у склопу Културно – спортског љета Гацко 2024. Реализује  је ЈУ “Културно спортски центар” Гацко, уз подршку организатора Општине Гацко, а на иницијативу Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске

Циљ манифестације је промовисање породице и породичних вриједности, подизање свијести о значају породице, као и указивање на проблем недовољног рађања дјеце у Републици Српској.

Подијелите вијест