Izvedena lutkarska predstava „Put oko sveta“

Pozorišna predstava “Put oko sveta”, u izvođenju Lutkarskog pozorišta „Pinokio“ iz Beograda, za sve predškolce, danas je odigrana u Domu kulture u Gacku, po tekstu i u režiji Nebojše Jovanovića.

U formi najbližoj mjuziklu, kroz prepoznatljive melodije, glumci su uz pomoć lutaka, ali i djece iz publike, prošli kroz različite zemlje, njihove kulture i civilizacije, sa željom da ih na specifičan način kroz animaciju uz muziku i igru približe mališanima.

Glumci iz lutkarskog pozorišta“ Pinokio“ zadovoljni su reakcijama djece i njihovom interakcijom u igrokazima.

„Lutkarstvo nosi jezik simbola, i jedan poseban način komunikacije sa djecom. Lutka djeci saopšti velike i važne poruke na jedan specifičan način koji djeca razumiju. Mališani se identifikuju sa lutkom, prihvataju je kao svog drugara, i putem nje hoće da saslušaju i nauče. Sve naše predstave iako zabavnog karaktera nose i neku poruku“, kažu glumci, ističući da lutkarstvo ima jednu posebnu estetiku koja treba da se gaji, posebno sada kada se sve više nalazimo u vremenu kiča i šunda.

Glumci poručuju da je vrlo važno djecu od najranijeg uzrasta usmjeravati upravo ka estetici i onome što ona jeste. Lutkarstvo ima taj jezik i ima tu mogućnost, a djeca jako dobro prihvataju jezik lutke.

Podijelite vijest