Изведена луткарска представа „Пут око света“

Позоришна представа “Пут око света”, у извођењу Луткарског позоришта „Пинокио“ из Београда, за све предшколце, данас је одиграна у Дому културе у Гацку, по тексту и у режији Небојше Јовановића.

У форми најближој мјузиклу, кроз препознатљиве мелодије, глумци су уз помоћ лутака, али и дјеце из публике, прошли кроз различите земље, њихове културе и цивилизације, са жељом да их на специфичан начин кроз анимацију уз музику и игру приближе малишанима.

Глумци из луткарског позоришта“ Пинокио“ задовољни су реакцијама дјеце и њиховом интеракцијом у игроказима.

„Луткарство носи језик симбола, и један посебан начин комуникације са дјецом. Лутка дјеци саопшти велике и важне поруке на један специфичан начин који дјеца разумију. Малишани се идентификују са лутком, прихватају је као свог другара, и путем ње хоће да саслушају и науче. Све наше представе иако забавног карактера носе и неку поруку“, кажу глумци, истичући да луткарство има једну посебну естетику која треба да се гаји, посебно сада када се све више налазимо у времену кича и шунда.

Глумци поручују да је врло важно дјецу од најранијег узраста усмјеравати управо ка естетици и ономе што она јесте. Луткарство има тај језик и има ту могућност, а дјеца јако добро прихватају језик лутке.

Подијелите вијест