Izložbom radova o znamenitom grofu zatvorena manifestacija „Dani Save Vladislavića“

Izložbom radova o grofu i znamenitom Gačaninu, koja je u Gacku organizovana uz podršku Ambasade Ruske Federacije iz Istočnog Sarajeva i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sinoć je zatvorena dvodnevna manifestacija posvećena grofu Savi Vladislaviću.

Obraćajući se na Ruskom jeziku, izložbu je otvorio zamjenik ambasadora Ruske Federacije, Aleksej Keresteđijanc.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Radomir Vučković, istakao je da je ovo samo jedna u nizu manifestacija u okviru Prosvjetinog Kulturnog ljeta, koje se u Gacku prvi put održava ove godine.

„Ovo je šesti put da se skromno sjećamo našeg velikog Gačanina, koji je spojio svojevremeno dva bratska naroda, Srpski i Ruski. Zamjenik ambasadora, gospodin Aleksej Keresteđijanc i dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, najzaslužniji su što je ova izložba stigla i kod nas. Posle Filozofskog fakulteta gdje je izložba bila predstavljena svega nekoliko dana, mi smo drugo mjesto u Republici Srpskoj koje je postavku o Savi Vladislaviću omogućilo domaćoj publici“, kazao je predsjednik Prosvjete, koja je bila i organizator ove značajne manifestacije.

U ime Filozofskog fakulteta i u ime Društva „Grof Sava Vladislavić“, koje je prije dva mjeseca formirano u Istočnom Sarajevu, goste je pozdravio i dekan fakulteta, Draga Mastilović.

„Prije više od godinu dana saznao sam od naših prijatelja iz ambasade da se u Putinovoj predsjedničkoj biblioteci nalazi izložba o grofu. Čim su uslovi dozvolili, a  uz pomoć prijatelja iz ambasade, izložba je došla kod nas i prvi put je predstavljena na Filozofskom fakultetu na dan Svetog Jovana Bogoslova, 21. maja. Na inicijativu gospodina Vučkovića, danas imamo čast da je vidimo i ovdje u Gacku“, kazao je Mastilović, ističući da novoformirano društvo koje nosi ime grofa Save, a čiji je predsjednik, u narednom periodu ima značajne projekte na osvjetljavanju lika i djela zaboravljenog grofa.

NAČELNIK OPŠTINE NAJAVIO NOVI PROJEKAT – OBNOVITI RODNU KUĆU GROFA VLADISLAVIĆA

Podsjećajući na značaj Save Vladislavića kroz istoriju, načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković, najavio je značajan projekat koji planira nova administracija.

„Moje lično, ali i opredjeljenje nove opštinske administracije, jeste da napravimo novo Gacko i u kulturno – istorijskom smislu. U vezi sa tim, ličnost Save Vladislavića biće podignuta na jedan veći nivo. U razgovorima sam već sa predstavnicima Ambasade Ruske Federacije i državne administracije Republike Srbije i Republike Srpske, dogovorio sam već neke konkretne korake. U narednom periodu obnovićemo rodnu kuću Save Vladislavića, i lik i djelo staviti na mjesto koje mu pripada“, rekao je Milinković, upućujući zahvalnost predsjedniku gatačke Prosvjete, povodom organizovanja izložbe u Gacku.

Osim u postavci radova o jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, posjetioci su uživali u ruskim pjesmama koje su uz gitaru pjevale sestre Bojana i Jovana Radmilović.

Podsjećamo, manifestacija „Dani Save Vladislavića“ počela je u petak, 4. juna, dodjelom nagrada učenicima koji su, odlukom žirija, napisali najbolje radove na temu „Na Trgu Save Vladislavića“. Nagrade najboljima uručili su načelnik opštine Gacko i predsjednik SPKD „Prosvjeta“.

Pokrovitelji dvodnevne manifestacije bili su Opština Gacko i JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko.

Podijelite vijest