Изложбом радова о знаменитом грофу затворена манифестација „Дани Саве Владиславића“

Изложбом радова о грофу и знаменитом Гачанину, која је у Гацку организована уз подршку Амбасаде Руске Федерације из Источног Сарајева и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, синоћ је затворена дводневна манифестација посвећена грофу Сави Владиславићу.

Обраћајући се на Руском језику, изложбу је отворио замјеник амбасадора Руске Федерације, Алексеј Керестеђијанц.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Радомир Вучковић, истакао је да је ово само једна у низу манифестација у оквиру Просвјетиног Културног љета, које се у Гацку први пут одржава ове године.

„Ово је шести пут да се скромно сјећамо нашег великог Гачанина, који је спојио својевремено два братска народа, Српски и Руски. Замјеник амбасадора, господин Алексеј Керестеђијанц и декан Филозофског факултета Драга Мастиловић, најзаслужнији су што је ова изложба стигла и код нас. После Филозофског факултета гдје је изложба била представљена свега неколико дана, ми смо друго мјесто у Републици Српској које је поставку о Сави Владиславићу омогућило домаћој публици“, казао је предсједник Просвјете, која је била и организатор ове значајне манифестације.

У име Филозофског факултета и у име Друштва „Гроф Сава Владиславић“, које је прије два мјесеца формирано у Источном Сарајеву, госте је поздравио и декан факултета, Драга Мастиловић.

„Прије више од годину дана сазнао сам од наших пријатеља из амбасаде да се у Путиновој предсједничкој библиотеци налази изложба о грофу. Чим су услови дозволили, а  уз помоћ пријатеља из амбасаде, изложба је дошла код нас и први пут је представљена на Филозофском факултету на дан Светог Јована Богослова, 21. маја. На иницијативу господина Вучковића, данас имамо част да је видимо и овдје у Гацку“, казао је Мастиловић, истичући да новоформирано друштво које носи име грофа Саве, а чији је предсједник, у наредном периоду има значајне пројекте на освјетљавању лика и дјела заборављеног грофа.

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ НАЈАВИО НОВИ ПРОЈЕКАТ – ОБНОВИТИ РОДНУ КУЋУ ГРОФА ВЛАДИСЛАВИЋА

Подсјећајући на значај Саве Владиславића кроз историју, начелник општине Гацко др Огњен Милинковић, најавио је значајан пројекат који планира нова администрација.

„Моје лично, али и опредјељење нове општинске администрације, јесте да направимо ново Гацко и у културно – историјском смислу. У вези са тим, личност Саве Владиславића биће подигнута на један већи ниво. У разговорима сам већ са представницима Амбасаде Руске Федерације и државне администрације Републике Србије и Републике Српске, договорио сам већ неке конкретне кораке. У наредном периоду обновићемо родну кућу Саве Владиславића, и лик и дјело ставити на мјесто које му припада“, рекао је Милинковић, упућујући захвалност предсједнику гатачке Просвјете, поводом организовања изложбе у Гацку.

Осим у поставци радова о једној од најзначајнијих личности српске историје, посјетиоци су уживали у руским пјесмама које су уз гитару пјевале сестре Бојана и Јована Радмиловић.

Подсјећамо, манифестација „Дани Саве Владиславића“ почела је у петак, 4. јуна, додјелом награда ученицима који су, одлуком жирија, написали најбоље радове на тему „На Тргу Саве Владиславића“. Награде најбољима уручили су начелник општине Гацко и предсједник СПКД „Просвјета“.

Покровитељи дводневне манифестације били су Општина Гацко и ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко.

Подијелите вијест