Izabrano idejno rješenje Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata

Inicijativu o izgradnji Centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata iz Gacka pokrenula je Opštinska boračka organizacija Gacko u maju 2016. godine. Nakon provedene konkursne procedure formirana je komisija u čijem su sastavu bili i članovi porodica poginulih boraca.

Od  tri ponuđena, izabrano je najbolje idejno rješenje čiji je autor Okuka Ranko,  dipl. inženjer građevine iz Novog Sada i nagrađeno novčanom nagradom od 3000 KM.

„Na dan Gatačke brigade, 7. avgusta, sva tri idejna rješenja bila su izložena u spomen sobi. Uz prisustvo velikog broja građana, postavljen je i osvještan krst na izabranoj lokaciji. Spomenik će biti visok oko 9,5 metara i na njemu će pored  boraca gatačke brigade biti ispisana imena i onih boraca čije su porodice nakon rata doselile u Gacko“,  istakao je Slavko Ateljević, predsjednik predsjedništva OBO Gacko.

Drugoplasirano rješenje autora Zirojević Nađe iz Gacka nagrađeno je sa 2000 KM, dok je trećeplasirano rješenje Bokić Milivoja iz Trebinja  nagrađeno sa 1000 KM.

Od tri ponuđene lokacije za izgradnju spomenika izabrana je lokacija na platou kod zgrade stare opštine.

Investitor radova  je opština Gacko.

 

Podijelite vijest