I naš glas se računa: Obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca

Savjet učenika SŠC “Pero Slijepčević” Gacko, nizom aktivnosti danas je obilježio Međunarodni dan srednjoškolaca. Tim povodom, u holu SŠC na plakatima istaknute su jasne poruke koje su ujedno podstrek učenicima ali i opomena onima koji narušavaju prava učenika.

Predsjednik savjeta učenika SŠC, Milica Đokić, kaže da je 17. novembar datum od značaja za sve učenike i studente.

„Ovaj dan srednjoškolci obilježavaju kroz javni performans, akciju “Aktiviraj se” i Kviz znanja. Na svako tačno pitanje đaci će kao simboličnu nagradu dobiti bonbon. Ovaj dan proslavljamo u znak sjećanja na studente u Pragu, koji su stradali u protestima bez prethodnog suđenja. S toga, kroz niz aktivnosti proslavljamo ovaj dan i želimo da se naš glas čuje, da se računa i ne želimo da nas utišavaju“, kaže Milica.

Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata obilježava se kao uspomena na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja. Nacisti su više od 1200 studenata i srednjoškolaca zatvorili u koncentracione logore, a studentske domove i univerzitete su pretvorili u svoje kasarne. Po završetku Drugog svjetskog rata, studenti širom Evrope okupili su se u Londonu gdje je 17. novembar proglašen za Međunarodni dan studenata.

Naši srednjoškolci poručuju: I naš glas se računa!

Podijelite vijest