И наш глас се рачуна: Обиљежен Међународни дан средњошколаца

Савјет ученика СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко, низом активности данас је обиљежио Међународни дан средњошколаца. Тим поводом, у холу СШЦ на плакатима истакнуте су јасне поруке које су уједно подстрек ученицима али и опомена онима који нарушавају права ученика.

Предсједник савјета ученика СШЦ, Милица Ђокић, каже да је 17. новембар датум од значаја за све ученике и студенте.

„Овај дан средњошколци обиљежавају кроз јавни перформанс, акцију “Активирај се” и Квиз знања. На свако тачно питање ђаци ће као симболичну награду добити бонбон. Овај дан прослављамо у знак сјећања на студенте у Прагу, који су страдали у протестима без претходног суђења. С тога, кроз низ активности прослављамо овај дан и желимо да се наш глас чује, да се рачуна и не желимо да нас утишавају“, каже Милица.

Међународни дан средњошколаца и студената обиљежава се као успомена на прашке студенте и средњошколце, који су због мирног протеста против нацистичке окупације своје земље, одржаног 17. новембра 1939. године стријељани без суђења. Нацисти су више од 1200 студената и средњошколаца затворили у концентрационе логоре, а студентске домове и универзитете су претворили у своје касарне. По завршетку Другог свјетског рата, студенти широм Европе окупили су се у Лондону гдје је 17. новембар проглашен за Међународни дан студената.

Наши средњошколци поручују: И наш глас се рачуна!

Подијелите вијест