Delegacija opštine Gacko u posjeti Kosovu i Metohiji

Život na Kosovu i Metohiji je pun neizvjesnosti, ali ljudi istrajavaju na svojim ognjištima, i žive koliko je to moguće, jedan normalan život. Bez obzira na svakodnevne poteškoće, još uvijek znaju srdačno i srčano da dočekaju i isprate, i da se raduju. To je Kosovo – najsvetija srpska ikona.
Ovo parče svete zemlje na Balkanu proteklog vikenda posjetila je i Delegacija opštine Gacko u organizaciji odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, na čelu sa Miloradom Arlovim, koju su predvodili predsjednik SO-e Gacko Jovan Kovačević i predsjednik sindikata RiTe Gacko, Željko Tepavčević.
Tokom trodnevnog boravka obišli su i posjetili opštinu Obilićevo, Zvečan, Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu i tamošnje srpske svetinje.
Mališani iz enklave Šilovo, koji su krajem avgusta boravili kod svojih vršnjaka iz OŠ „Sveti Sava“ u Gacku, sa svojim nastavnicim priredili su srdačan doček prijateljima iz Gacka uz prigodan kulturno umjetnički program.
Tokom boravka Kosovu, delegacija iz Gacka je obišla srpske svetinje – Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu, kao i selo Babin most i crkvu Bogorodičinog pokrova, gdje se nalazi Lazareva stolica iz koje je Car Lazar, po predanju, posmatrao svoju vojsku za vrijeme Kosovske bitke. U Velikoj Hoči prisustvovali su svečanoj akademiji i obilježavanju 150. godišnjice škole i krsne slave Miholjdana.
Tokom svečanosti, predsjednik SO-e Gacko u ime opštine Gacko, uručio je skromnu novčanu pomoć četveročlanoj porodici Šavelić. O stanju na Kosovu i Metohiji razgovarali su i sa predsjednikom Kosovsko-Mitrovačkog okruga Vasom Jelićem, predsjednikom Kosovskog okruga Srđanom Petkovićem, predsjednikom opštine Zvečani Ivanom Teodosićem i predsjednikom SO-e Gračanica Vladetom Kostićem.
Projekat posjete djece Kosova Republici Srpskoj će se nastaviti i u budućnosti. Prema riječima Milorada Arlova, naredne godine RS će posjetiti najbolji učenici od 4-og do 7-og razreda, osnovnih škola.
Vjerujemo da će za naše bratske mališane to biti dobar podstrek kako bi ove godine ostvarili što bolje rezultate, a već naredne godine družili se sa vršnjacima iz opština i gradova RS.

Podijelite vijest