Делегација општине Гацко у посјети Косову и Метохији

Живот на Косову и Метохији је пун неизвјесности, али људи истрајавају на својим огњиштима, и живе колико је то могуће, један нормалан живот. Без обзира на свакодневне потешкоће, још увијек знају срдачно и срчано да дочекају и испрате, и да се радују. То је Косово – најсветија српска икона.
Ово парче свете земље на Балкану протеклог викенда посјетила је и Делегација општине Гацко у организацији одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије, на челу са Милорадом Арловим, коју су предводили предсједник СО-е Гацко Јован Ковачевић и предсједник синдиката РиТе Гацко, Жељко Тепавчевић.
Током тродневног боравка обишли су и посјетили општину Обилићево, Звечан, Косовску Митровицу, Грачаницу и тамошње српске светиње.
Малишани из енклаве Шилово, који су крајем августа боравили код својих вршњака из ОШ „Свети Сава“ у Гацку, са својим наставницим приредили су срдачан дочек пријатељима из Гацка уз пригодан културно умјетнички програм.
Током боравка Косову, делегација из Гацка је обишла српске светиње – Пећку патријаршију, Манастир Грачаницу, као и село Бабин мост и цркву Богородичиног покрова, гдје се налази Лазарева столица из које је Цар Лазар, по предању, посматрао своју војску за вријеме Косовске битке. У Великој Хочи присуствовали су свечаној академији и обиљежавању 150. годишњице школе и крсне славе Михољдана.
Током свечаности, предсједник СО-е Гацко у име општине Гацко, уручио је скромну новчану помоћ четверочланој породици Шавелић. О стању на Косову и Метохији разговарали су и са предсједником Косовско-Митровачког округа Васом Јелићем, предсједником Косовског округа Срђаном Петковићем, предсједником општине Звечани Иваном Теодосићем и предсједником СО-е Грачаница Владетом Костићем.
Пројекат посјете дјеце Косова Републици Српској ће се наставити и у будућности. Према ријечима Милорада Арлова, наредне године РС ће посјетити најбољи ученици од 4-ог до 7-ог разреда, основних школа.
Вјерујемо да ће за наше братске малишане то бити добар подстрек како би ове године остварили што боље резултате, а већ наредне године дружили се са вршњацима из општина и градова РС.

Подијелите вијест