Decenija rada i postojanja Udruženja “Sava Vladislavić”

Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić” iz Gacka ove godine obilježiće 10 godina rada i postojanja.

Plan je da u junu mjesecu u okviru Dana Save Vladislavića obilježe i ovaj značajan jubilej, kojim će zaokružiti deceniju rada i zalaganja na polju kulture i tradicije.

“Mi smo pretprošle godine napunili 10 godina postojanja. Zbog jeka korone nismo obilježili taj jubilej, ali smo planirali u šestom mjesecu na našem polugodišnjem koncertu za Dane Save Vladislavića da organizujemo jedan veliki koncert, defile kroz naš grad, naravno sa gostima sa strane“, kazali su koreografi ovog društva, Aleksandar Lečić i Radenko Uljarević.

Sa novim članovima koji bogate njihovu folklornu porodicu, nakon januarske pauze krenuli su opet sa radom i probama koje održavaju u prostorijama srednjoškolskog centra.

„Nama je drago da smo i prethodni mjesec imali preko 40 novih članova. Naše članstvo stalno raste, pa pozivamo djecu i odrasle da nam se pridruže, kako mlađim grupama tako i veteranima koji već dugo igraju. Podsjećam da imamo i školu igranja za odrasle gdje se uče kola i igre za svadbe i veselja”, rekao je Lečić.

Prethodne dvije godine nisu mnogo putovali zbog korone, ali su proteklog ljeta polako krenuli sa nastupima i gostovanjima.

“Prošlogodišnji rad krunisali smo godišnjim koncertom, koji je zaista bio posjećen. Gostovali su nam naši prijatelji, društvo iz Pive. U jednom momentu, svi skupa smo izašli na binu i pozdravili publiku. Naš cilj je da do šestog mjeseca imamo preko 250 članova, a mislim da ćemo, sudeći po sadašnjem trendu, taj broj i preći“, rekao je Lečić.

Teško je za deset godina izdvojiti neke posebne momente koji su obilježili njihov dosadašnji rad. Finansije ih nisu odvele na neke daleke destinacije kojima su težili, ali gdje god da su otišli ostavili su trag i dašak naše tradicije, posebno igrajući igre iz Hercegovine.

„Obišli smo Srbiju, BiH, jedan dio Evrope i teško je izdvojiti posebno neko putovanje ili nastup. Sva naša druženja su posebna i raznolika. Na nastupima najčešće se na insistiranje domaćina predstavljamo tradicionalnim igrama iz Hercegovine, a posebno je atraktivna „kula“ koja je sastavni dio ovih igara“, kazao je koreograf, Radenko Uljarević.

Jedan komplet nošnji je ono što još uvijek nedostaje ovim folklorašima, kako bi spremno dočekali obilježavanje jubileja.

 „Imamo veliki broj članova, a nošnju samo jednu. Postoji obećanja od Opštine i Termoelektrane da će nam pomoći, pa ovu priliku koristimo da ih pozovemo da u skladu sa mogućnostima to i učine“, poručio je Lečić.

Sa nestrpljenjem čekajući mjesec jun, zahvaljuju se prošlogodišnjim sponzorima na podršci bez kojih ne bi uspjeli provesti svoje aktivnosti.

Podijelite vijest