Деценија рада и постојања Удружења “Сава Владиславић”

Удружење за очување народне пјесме и игре “Сава Владиславић” из Гацка ове године обиљежиће 10 година рада и постојања.

План је да у јуну мјесецу у оквиру Дана Саве Владиславића обиљеже и овај значајан јубилеј, којим ће заокружити деценију рада и залагања на пољу културе и традиције.

“Ми смо претпрошле године напунили 10 година постојања. Због јека короне нисмо обиљежили тај јубилеј, али смо планирали у шестом мјесецу на нашем полугодишњем концерту за Дане Саве Владиславића да организујемо један велики концерт, дефиле кроз наш град, наравно са гостима са стране“, казали су кореографи овог друштва, Александар Лечић и Раденко Уљаревић.

Са новим члановима који богате њихову фолклорну породицу, након јануарске паузе кренули су опет са радом и пробама које одржавају у просторијама средњошколског центра.

„Нама је драго да смо и претходни мјесец имали преко 40 нових чланова. Наше чланство стално расте, па позивамо дјецу и одрасле да нам се придруже, како млађим групама тако и ветеранима који већ дуго играју. Подсјећам да имамо и школу играња за одрасле гдје се уче кола и игре за свадбе и весеља”, рекао је Лечић.

Претходне двије године нису много путовали због короне, али су протеклог љета полако кренули са наступима и гостовањима.

“Прошлогодишњи рад крунисали смо годишњим концертом, који је заиста био посјећен. Гостовали су нам наши пријатељи, друштво из Пиве. У једном моменту, сви скупа смо изашли на бину и поздравили публику. Наш циљ је да до шестог мјесеца имамо преко 250 чланова, а мислим да ћемо, судећи по садашњем тренду, тај број и прећи“, рекао је Лечић.

Тешко је за десет година издвојити неке посебне моменте који су обиљежили њихов досадашњи рад. Финансије их нису одвеле на неке далеке дестинације којима су тежили, али гдје год да су отишли оставили су траг и дашак наше традиције, посебно играјући игре из Херцеговине.

„Обишли смо Србију, БиХ, један дио Европе и тешко је издвојити посебно неко путовање или наступ. Сва наша дружења су посебна и разнолика. На наступима најчешће се на инсистирање домаћина представљамо традиционалним играма из Херцеговине, а посебно је атрактивна „кула“ која је саставни дио ових игара“, казао је кореограф, Раденко Уљаревић.

Један комплет ношњи је оно што још увијек недостаје овим фолклорашима, како би спремно дочекали обиљежавање јубилеја.

 „Имамо велики број чланова, а ношњу само једну. Постоји обећања од Општине и Термоелектране да ће нам помоћи, па ову прилику користимо да их позовемо да у складу са могућностима то и учине“, поручио је Лечић.

Са нестрпљењем чекајући мјесец јун, захваљују се прошлогодишњим спонзорима на подршци без којих не би успјели провести своје активности.

Подијелите вијест