Bogat program drugog dana praznika: Izložba ikona „Agios“ i nastup ruskog ansambla “Junost“

Nakon koncerta ruskog ansambla “Junost“, sinoć je u galerijskom prostoru Doma kulture u Gacku upriličeno otvaranje izložbe ikona “AGIOS” autorke Petre Kosnić iz Beograda, čime je i zvanično otvorena manifestacija Kulturno – sportsko ljeto Gacko 2024.

Ansambl iz Novomoskosa nastupao je širom Rusije i u brojnim zemljama svijeta, a publici u Gacku predstavio se ruskim narodnim igrama i pjesmama.

Direktor KSC Gacko, Mira Koprivica pozvala je sugrađane da budu dio manifestacije koju po četvrti put organizuju pod pokroviteljstvom opštine Gacko.

„Predstavom o Patrijarhu Pavlu, izložbom ikona i nastupom folklornog ansambla iz Rusije počelo je četvrto kulturno sportsko ljeto. Potrudićemo se da tokom dva mjeseca priredimo bogat program sporta, kulture i zabave koji će zadovoljite sve ukuse i sve generacije“, istakla je Koprivica.

Prema riječima sveštenika Saše Kojovića izložene ikone rađene su po svim kanonima, jasno prepoznatljivog lika i svaka ikona je jedinstvena.

„Ovo su dani Svete Trojice, a duh sveti je taj koji nadahnjuje i od kog dolazi inspiracija. Nije isti kanon pravoslavne ikone i ostalih ikona jer nije ista teologija. Ono što istinski vrijedi među nama su mala djeca i umjetnost“, rekao je sveštenik Kojović.

Autor izložbe Petra Kosnić, čije radove karakteriše vizantijski stil, izrazila je zadovoljstvo što je izložba ikona dio protokola za slavu opštine Gacko i Hrama Svete Trojice.

Naziv izložbe „Agios“ potiče iz knjige „Nesveti, a sveti“ autora Tihona Ševkunova, igumana jednog ruskog manastira.

„Nisam mijenjala naziv izložbe, mada je ovo 27. postavka koja se konstantno mijenja. Trudim se da ostanem u kanonu Vizantijskom, da se ugledam na stare majstore i da  nikada u svom radu ne kopiram ikonu“, pojasnila je Kosnić i dodala da je ponosna što korjene vuče iz Hercegovine.

„Danas sam srećan, dva dana duhovnosti i kulture u Gacku.  Ovakvi događaji pomažu nas da se produhovimo, da jedni druge pogledamo i zagrlimo. Gacko je dalo brojne junake i duhovnike i dani praznika su prilika da se sjetimo velikana koji su upotpunili naš duhovni, kulturni i intelektualni prostor”, rekao je načelnik opštine dr Ognjen Milinković otvarajući manifestaciju.

Izložbu “Agios” čini 21 ikona, koje će zainteresovani ljubitelji umjetnosti i ikonopisa moći da pogledaju u narednih mjesec dana.

Podijelite vijest