Богат програм другог дана празника: Изложба икона „Агиос“ и наступ руског ансамбла “Јуност“

Након концерта руског ансамбла “Јуност“, синоћ је у галеријском простору Дома културе у Гацку уприличено отварање изложбе икона “АГИОС” ауторке Петре Коснић из Београда, чиме је и званично отворена манифестација Културно – спортско љето Гацко 2024.

Ансамбл из Новомоскоса наступао је широм Русије и у бројним земљама свијета, а публици у Гацку представио се руским народним играма и пјесмама.

Директор КСЦ Гацко, Мира Копривица позвала је суграђане да буду дио манифестације коју по четврти пут организују под покровитељством општине Гацко.

„Представом о Патријарху Павлу, изложбом икона и наступом фолклорног ансамбла из Русије почело је четврто културно спортско љето. Потрудићемо се да током два мјесеца приредимо богат програм спорта, културе и забаве који ће задовољите све укусе и све генерације“, истакла је Копривица.

Према ријечима свештеника Саше Којовића изложене иконе рађене су по свим канонима, јасно препознатљивог лика и свака икона је јединствена.

„Ово су дани Свете Тројице, а дух свети је тај који надахњује и од ког долази инспирација. Није исти канон православне иконе и осталих икона јер није иста теологија. Оно што истински вриједи међу нама су мала дјеца и умјетност“, рекао је свештеник Којовић.

Аутор изложбе Петра Коснић, чије радове карактерише византијски стил, изразила је задовољство што је изложба икона дио протокола за славу општине Гацко и Храма Свете Тројице.

Назив изложбе „Агиос“ потиче из књиге „Несвети, а свети“ аутора Тихона Шевкунова, игумана једног руског манастира.

„Нисам мијењала назив изложбе, мада је ово 27. поставка која се константно мијења. Трудим се да останем у канону Византијском, да се угледам на старе мајсторе и да  никада у свом раду не копирам икону“, појаснила је Коснић и додала да је поносна што корјене вуче из Херцеговине.

„Данас сам срећан, два дана духовности и културе у Гацку.  Овакви догађаји помажу нас да се продуховимо, да једни друге погледамо и загрлимо. Гацко је дало бројне јунаке и духовнике и дани празника су прилика да се сјетимо великана који су употпунили наш духовни, културни и интелектуални простор”, рекао је начелник општине др Огњен Милинковић отварајући манифестацију.

Изложбу “Агиос” чини 21 икона, које ће заинтересовани љубитељи умјетности и иконописа моћи да погледају у наредних мјесец дана.

Подијелите вијест