Bioskop iz bloka: Predstavljen dokumentarni film “Vi idite, ja neću”

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ i JU „Kulturno – sportski centar“ Gacko, domaćoj publici sinoć su predstavili film „Vi idite, ja neću“, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, koji je zasnovan na knjizi „Ljetopis novog kosovskog raspeća“ mitropolita Amfilohija. Film otkriva neispričanu istinu o kosovsko – metohijskom stradanju srpskog naroda, njegovog vjerskog i kulturnog nasleđa kroz celu istoriju, a posebno 1998. i 1999. godine, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Bijelog Polja kod Peći.

Projekcijom filma “Vi idite, ja neću”, u okviru velike Humanitarne akcije „Bioskop iz bloka“, organizacija “Srbi za Srbe” obilježila je tri važne godišnjice: Petnaest godina od Martovskog pogroma srpskog i nealbanskog stanovništa sa Kosova i Metohije, dvadeset godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, dvadeset četiri godine od NATO bombardovanja Republike Srpske.

“Mnogo je sudbonosnih datuma ostalo u sjećanju srpskoga naroda. Neki od njih su nam ostali na ponos i vječnu zahvalnost našim precima, dok su nam, na žalost, neki drugi trajno urezali bolno sjećanje na tragične i teške trenutke kojih je u srpskoj istoriji bilo zaista mnogo. Ipak, nevezano da li ti datumi u nama bude ponos ili tugu, svi oni predstavljaju temelj na kojem gradimo i njegujemo našu kulturu sjećanja. Zato je danas, u trenucima moralne i društvene erozije, u vremenu u kojem više nego ikad ponavljamo sebi da nema nade da se nešto promijeni nabolje, bitno da na jedan ozbiljan i odgovoran način shvatimo značaj obilježavanja značajnih datuma”, rečeno je prije projekcije, nakon čega je kroz tri kratka videa predstavljen rad ove organizacije.

Uz pomoć volontera, donatora i prijatelja organizacije, ova humanitarna akcija organizovana je u pet zemalja i skoro trideset gradova širom svijeta.

Sva prikupljena sredstva biće iskorištena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji, u sklopu vaskršnje akcije Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“.

Podijelite vijest