Биоскоп из блока: Представљен документарни филм “Ви идите, ја нећу”

Хуманитарна организација „Срби за Србе“ и ЈУ „Културно – спортски центар“ Гацко, домаћој публици синоћ су представили филм „Ви идите, ја нећу“, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, који је заснован на књизи „Љетопис новог косовског распећа“ митрополита Амфилохија. Филм открива неиспричану истину о косовско – метохијском страдању српског народа, његовог вјерског и културног наслеђа кроз целу историју, а посебно 1998. и 1999. године, са освртом на породичну драму несталог Милоша Ћирковића из Бијелог Поља код Пећи.

Пројекцијом филма “Ви идите, ја нећу”, у оквиру велике Хуманитарне акције „Биоскоп из блока“, организација “Срби за Србе” обиљежила је три важне годишњице: Петнаест година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије, двадесет година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, двадесет четири године од НАТО бомбардовања Републике Српске.

“Много је судбоносних датума остало у сjећању српскога народа. Неки од њих су нам остали на понос и вjечну захвалност нашим прецима, док су нам, на жалост, неки други трајно урезали болно сjећање на трагичне и тешке тренутке којих је у српској историји било заиста много. Ипак, невезано да ли ти датуми у нама буде понос или тугу, сви они представљају темељ на којем градимо и његујемо нашу културу сјећања. Зато је данас, у тренуцима моралне и друштвене ерозије, у времену у којем више него икад понављамо себи да нема наде да се нешто промијени набоље, битно да на један озбиљан и одговоран начин схватимо значај обиљежавања значајних датума”, речено је прије пројекције, након чега је кроз три кратка видеа представљен рад ове организације.

Уз помоћ волонтера, донатора и пријатеља организације, ова хуманитарна акција организована је у пет земаља и скоро тридесет градова широм свијета.

Сва прикупљена средства биће искориштена за помоћ породицама на Косову и Метохији, у склопу васкршње акције Хуманитарне организације „Срби за Србе“.

Подијелите вијест