Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

U Gacku otvorena izložba slika „Belezi velikih zločina“

U galeriji Doma kulture u Gacku, sinoć je otvorena izložba slika „Belezi velikih zločina“ autora Veljka Đurića – Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Na oko dvadesetak slika poznatih srpskih umjetnika, prikazane su velike tragedije srpskog naroda tokom 20. vijeka.

Izložbu je otvorila direktor „Kulturno – sportskog centra“ Gacko, Anđelka Boljanović.

Dejan Bodiroga, predsjednik Udruženje veterana trećeg odreda specijalne brigade policije, kao jedan od organizatora, objašnjava da je izložba do sada obišla većinu mjesta iz kojih su bili pripadnici njihovog odreda za vrijeme rata.

„Osnovni cilj izložbe je da gajimo jednu kulturu sjećanja, a posebno kako bi mlađe generacije vidjele zašto je devedesetih godina narod Hercegovine uzeo oružje u ruke i zašto se borio, kako se ne bi desilo ponovno stradanje“, kaže Bodiroga.

Ideja da se jedna ovakva izložba organizuje širom Hercegovine proistekla je zajedno i sa Udruženjem djece poginulih boraca „Nasljeđe“. Predstavnik ovog udruženja, Saša Pešikan, kao glavni problem našeg naroda vidi u tome što lako zaboravljamo svoje heroje ali i zločine koji su nam se desili. Zbog toga je ova izložba tu, kako kaže, da podsjeti i opomene na događaje koji se ne smiju zaboraviti niti ponoviti.

Pored slike „Jasenovac“, čuvenog slikara Milića od Mačve, koja predstavlja stradanje Srba u ustaškoj NDH, posjetioci su sinoć mogli da vide i djela drugih slikara kao što su Zoran Turkan, Vesna Tartar, Jovan Soldatović, Dragan Ristić.

Organizatori izložbe bili su Udruženje veterana trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ i Muzej žrtava genocida, u saradnji sa „Kulturno – sportskim centrom“ Gacko.

Izložba je do sada bila otvorena u Trebinju, Nevesinju i Berkovićima. U planu je i izložba u Bileći, a do tada, ova postavka u Gacku ostaje otvorena narednih petnaest dana.

Podijelite vijest