Sutra je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom koji se obilježava 3. decembra, danas u 10 časova u prostorijama Centra za djecu sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“ Gacko održana je radionica simboličnog naziva „Kad se neko nečemu dobrom nada“. Radionici su prisustvovali korisnici Centra i starija vaspitna grupa mališana Javne ustanove „Dječiji vrtić“ Gacko.

Kao pozdrav danu osoba sa invaliditetom, djeca su kroz čaroliju različitosti poslali univerzumu poruku najljepših želja i još jednom nas podsjetili da svi imamo iste potrebe, samo ih zadovoljavamo na drugičiji način. Na današnjoj radionici kroz četiri vrste aktivnosti djeca su iskazala svoju kteativnost. Inspirisani predstojećim praznicima, zajedničkim trudom izrazili su svoje želje koje su pažljivo birali, tkali i kačili na zvjezdicu, ubacili u čarapu, stavili na vijenac i čestitku. Jer, jedna želja nema toliku moć koliko ima više njih obojanih ljepotom različitosti.

„Akcenat radionice je bio na druženju, upoznavanju i vrednovanju drugačijeg, a kao krajnji rezultat i cilj dobili smo mozaik različitosti“- kažu organizatori radionice.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obiljeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obiljeležavanje tog dana, s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.