Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Dan: 12. aprila 2019.

Održano predavanje na temu „Da li Boga stvarno volimo ili ga se samo plašimo?“

Dosta pouka moglo se izvući na predavanju koje je u Parohijskom domu u Gacku sinoć održao profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, protojerej – stavrofor dr Ljubivoje Stojanović.

Da li Boga stvarno volimo ili ga se samo plašimo, pitanje je od čijeg odgovora zavisi mnogo toga u našem životu. Od Boga ne treba da imamo strah, već naš odnos prema Bogu treba da se temelji na ljubavi. Uplašenost od Boga koja ne vodi mudrosti je opasna, rekao je protojerej Stojanović, i stvara vjerski fundamentalizam i vjerski fanatizam. Bog je neopisiv, nesaznajan, ali on je postao saznatljiv rođenjem Hrista, sina Božijeg i pruža nam neizmjernu ljubav koju treba da prepoznamo.

„Strah ne nudi napredak. On zaustavlja, a mi tragamo za istinom. Bog nije autoritet koji se nameće nego istina koja se otkriva, jer naša vjera nije strah od većeg, nego je naše uzrastanje dok ne dorastemo u punoću vjere Hristove“, rekao je Stojanović.

Ono šta nas odvaja od Boga jesmo mi sami. Činjenjem grijeha mi sebe odvajamo od Boga i sebi stvaramo strah od Boga, a zbog pogrešnog doživljaja Boga i božijeg svemogućstva, upadamo i u zamku nasilja.

„Bog nam ne želi zlo. On nije stvorio i dobro i zlo, nije đavo drugi Bog, već pali anđeo, palo biće. Sve te stvari moramo znati da bismo ušli u punoću pobožnosti, u punoću te borbe sa sobom da bismo stigli do Boga i da bi počeli da vjerujemo u svoje dobre mogućnosti. Jer, preduslov za ispravnu vjeru u Boga jeste upravo taj da vjerujemo u svoje dobre mogućnosti i da nikad svoje grijehe ne pripisujemo Bogu. Naša sloboda koju nam je Bog dao i koju neće da nam uzme, nešto je čega ne treba da se odričemo, već treba da uzalimo u komunikaciju sa Bogom. Biblija je puna takvih primjera“, kaže Stojanović.

Čovjek treba da preuzme odgovornost da bude stvaralac i upravlja ovim svijetom. Često uslijed nesmotrenosti, nedovoljnog staranja u svom uzrastanju u vjeri, sami sebi sputavamo to uzrastanje. Isto tako, u nedostatku ljubavi često osuđujemo.

„Petar se odrekao Hrista, a Hristos ga ne pita šta uradi, nego „Voliš li me Petre?“ Božije pitanje svima nama je – Voliš li me? Postoji izreka koja kaže da Bog ne postavlja teške zadatke, već mi te zadatke činimo teškim. Mi te zadatke činimo nemogućim. Mi jedni druge pod teretom straha usporavamo i onemogućavamo“, kaže Stojanović.

U vjeri ne smijemo biti pasivni i samo tražiti od Boga. Moramo upoznati svoje unutrašnje biće, a ne biti neko ko samo očekuje da mu se dogodi čudo. Često tako rizikujemo i loše predstavljamo Boga i sebe. Činimo pozitivna iznenađenja i tako ćemo biti nagrađeni.

Organizator predavanja bila je Crkvena opština Gacko.

Počela isplata stipendija za školsku 2017/18. godinu

Iz Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Opštine Gacko, obavještavaju sve redovne studente koji su potisali Ugovor o stipendiranju, da je počela isplata svih planiranih stipendija po Konkursu, za školsku 2017/18. godinu.

Pravo na stipendiju ostvario je 221 student, a ukupan iznos je 122.316 KM.

Studentima druge, treće, četvrte, pete i šeste godine isplaćeno je šest stipendija, a studentima master studija, pet.

Stipendije se kreću od 72,00 KM za drugu, 90,00 KM za treću i 108,00 KM za četvrtu, petu i šestu godinu kao i za master studije.

Studentima čiji prosjek prelazi 8,5 iznos stipendije uvećan je za 20%, a studentima čiji prosjek prelazi 9,5 uvećan je za 50%.

Takođe, pravo na stipendiju ostvarila su i djeca poginulih boraca, a po posebnoj Odluci pravo na stipendiju imaju i đaci generacije.

Nastavljene aktivnosti po pitanju zaposlenja djece poginulih boraca

Na jučerašnjem proširenom skupštinskom kolegijumu, nastavljene su aktivnosti po pitanju zaposlenja djece poginulih boraca iz Gacka.

U skladu sa stručnom spremom, dogovoreno je da Opština Gacko već naredne sedmice zaposli četvoro, koliko će biti zaposleno i u RiTE Gacko po završetku kapitalnog remonta. Jedan od zaključaka bio je i taj da se do kraja godine učine dodatni napori kako bi se zaposlili i preostali članovi iz ove kategorije.

„Zaposlenjem ovih osam, dalja aktivnost neće biti zaustavljena, već će se tražiti mogućnosti i za preostalu djecu sa spiska. Svi smo izrazili spremnost da se ovo završi do kraja, u nekom razumnom roku, i nadam se da će do Nove godine sva djeca biti zaposlena“, rekao je predsjednik Boračke organizacije, Slobodan Ilić.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine, Jovan Kovačević, zamjenik načelnika Radoica Antunović, predsjednik Boračke organizacije Slobodan Ilić, izvršni direktor za proizvodnju el. energije i razvoj, Đorđo Milović kao i predstavnici političkih partija sa poručja opštine.

(Foto – arhiva)

Odbojka: ŽOK „Gacko“ u finalu plej – ofa Premijer lige

Odbojkašice iz Gacka prve su finalistkinje plej – ofa Premijer lige BiH.

U drugoj polufinalnoj utakmici plej – ofa Premijer lige BiH, odbojkašice ŽOK „Gacko“ sinoć su u Banjaluci eliminisale iz ovog takmičenja ekipu „Bl Volej“ rezultatom 3:1, po setovima 20:25, 25:16, 25:19, 25:19.

Ovo je druga pobjeda naših odbojkašica, koja im je obezbijedila ulazak u finale. Sa kim će igrati finalnu utakmicu znaće se večeras, nakon susreta ekipa „Bimal – Jedinstvo“ – „Kula Gradačac“.

(foto -ŽOK „Gacko“)