Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дан: 12. априла 2019.

Одржано предавање на тему „Да ли Бога стварно волимо или га се само плашимо?“

Доста поука могло се извући на предавању које је у Парохијском дому у Гацку синоћ одржао професор на Богословском факултету у Фочи, протојереј – ставрофор др Љубивоје Стојановић.

Да ли Бога стварно волимо или га се само плашимо, питање је од чијег одговора зависи много тога у нашем животу. Од Бога не треба да имамо страх, већ наш однос према Богу треба да се темељи на љубави. Уплашеност од Бога која не води мудрости је опасна, рекао је протојереј Стојановић, и ствара вјерски фундаментализам и вјерски фанатизам. Бог је неописив, несазнајан, али он је постао сазнатљив рођењем Христа, сина Божијег и пружа нам неизмјерну љубав коју треба да препознамо.

„Страх не нуди напредак. Он зауставља, а ми трагамо за истином. Бог није ауторитет који се намеће него истина која се открива, јер наша вјера није страх од већег, него је наше узрастање док не дорастемо у пуноћу вјере Христове“, рекао је Стојановић.

Оно шта нас одваја од Бога јесмо ми сами. Чињењем гријеха ми себе одвајамо од Бога и себи стварамо страх од Бога, а због погрешног доживљаја Бога и божијег свемогућства, упадамо и у замку насиља.

„Бог нам не жели зло. Он није створио и добро и зло, није ђаво други Бог, већ пали анђео, пало биће. Све те ствари морамо знати да бисмо ушли у пуноћу побожности, у пуноћу те борбе са собом да бисмо стигли до Бога и да би почели да вјерујемо у своје добре могућности. Јер, предуслов за исправну вјеру у Бога јесте управо тај да вјерујемо у своје добре могућности и да никад своје гријехе не приписујемо Богу. Наша слобода коју нам је Бог дао и коју неће да нам узме, нешто је чега не треба да се одричемо, већ треба да узалимо у комуникацију са Богом. Библија је пуна таквих примјера“, каже Стојановић.

Човјек треба да преузме одговорност да буде стваралац и управља овим свијетом. Често услијед несмотрености, недовољног старања у свом узрастању у вјери, сами себи спутавамо то узрастање. Исто тако, у недостатку љубави често осуђујемо.

„Петар се одрекао Христа, а Христос га не пита шта уради, него „Волиш ли ме Петре?“ Божије питање свима нама је – Волиш ли ме? Постоји изрека која каже да Бог не поставља тешке задатке, већ ми те задатке чинимо тешким. Ми те задатке чинимо немогућим. Ми једни друге под теретом страха успоравамо и онемогућавамо“, каже Стојановић.

У вјери не смијемо бити пасивни и само тражити од Бога. Морамо упознати своје унутрашње биће, а не бити неко ко само очекује да му се догоди чудо. Често тако ризикујемо и лоше представљамо Бога и себе. Чинимо позитивна изненађења и тако ћемо бити награђени.

Организатор предавања била је Црквена општина Гацко.

Почела исплата стипендија за школску 2017/18. годину

Из Одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности Општине Гацко, обавјештавају све редовне студенте који су потисали Уговор о стипендирању, да је почела исплата свих планираних стипендија по Конкурсу, за школску 2017/18. годину.

Право на стипендију остварио је 221 студент, а укупан износ је 122.316 КМ.

Студентима друге, треће, четврте, пете и шесте године исплаћено је шест стипендија, а студентима мастер студија, пет.

Стипендије се крећу од 72,00 КМ за другу, 90,00 КМ за трећу и 108,00 КМ за четврту, пету и шесту годину као и за мастер студије.

Студентима чији просјек прелази 8,5 износ стипендије увећан је за 20%, а студентима чији просјек прелази 9,5 увећан је за 50%.

Такође, право на стипендију остварила су и дјеца погинулих бораца, а по посебној Одлуци право на стипендију имају и ђаци генерације.

Настављене активности по питању запослења дјеце погинулих бораца

На јучерашњем проширеном скупштинском колегијуму, настављене су активности по питању запослења дјеце погинулих бораца из Гацка.

У складу са стручном спремом, договорено је да Општина Гацко већ наредне седмице запосли четворо, колико ће бити запослено и у РиТЕ Гацко по завршетку капиталног ремонта. Један од закључака био је и тај да се до краја године учине додатни напори како би се запослили и преостали чланови из ове категорије.

„Запослењем ових осам, даља активност неће бити заустављена, већ ће се тражити могућности и за преосталу дјецу са списка. Сви смо изразили спремност да се ово заврши до краја, у неком разумном року, и надам се да ће до Нове године сва дјеца бити запослена“, рекао је предсједник Борачке организације, Слободан Илић.

Јучерашњем састанку присуствовали су предсједник Скупштине општине, Јован Ковачевић, замјеник начелника Радоица Антуновић, предсједник Борачке организације Слободан Илић, извршни директор за производњу ел. енергије и развој, Ђорђо Миловић као и представници политичких партија са поручја општине.

(Фото – архива)

Одбојка: ЖОК „Гацко“ у финалу плеј – офа Премијер лиге

Одбојкашице из Гацка прве су финалисткиње плеј – офа Премијер лиге БиХ.

У другој полуфиналној утакмици плеј – офа Премијер лиге БиХ, одбојкашице ЖОК „Гацко“ синоћ су у Бањалуци елиминисале из овог такмичења екипу „Бл Волеј“ резултатом 3:1, по сетовима 20:25, 25:16, 25:19, 25:19.

Ово је друга побједа наших одбојкашица, која им је обезбиједила улазак у финале. Са ким ће играти финалну утакмицу знаће се вечерас, након сусрета екипа „Бимал – Јединство“ – „Кула Градачац“.

(фото -ЖОК „Гацко“)