Završena Deveta likovna kolonija „Gacko – Klinje 2016“

U okviru petodnevne manifestacije, likovna kolonija „Gacko-Klinje 2016“, proteklih dana likovna djela stvaralo je oko deset afirmisanih umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U odličnoj radnoj atmosferi i pogodnim vremenskim uslovima, umjetnici su stvarali u ambijentu nacionalnog parka „Sutjeska“.

Selektor kolonije, akademski grafičar, Tanja Pikula, zadovoljna je kvalitetom radova, a posebno odabranim imenima koja su ove godine bila dio ove manifestacije. „Uspjeli smo da okupimo umjetnike različitog likovnog jezika i različitih tematika. Tu su i neka nova imena koja su po prvi put na našoj koloniji – Mišo Vemić iz Nikšića, ali i Dejan Mandić, učesnik ranijih godina, i ove godine je opet sa nama“, rekla je Pikula.

Jedno od poznatijih imena ovog likovnog susreta je akademski slikar iz Loznice, Dragan Bartula, koji je redovan učesnik kolonije u Gacku. „Ono što me vraća u ove krajeve su dobri ljudi koje poznajem i priroda – planine i pejzaži, koji izgledaju gordo i moćno“, rekao je Bartula.

Slike su stvarane uglavnom akrilnim i uljanim bojama. Naime, kolonije koje traju kraće kao što je ova, umjetnici se uglavnom opredijele da slikaju akrilnim bojama koje se brže suše, mada je i ove godine bilo umjetnika koji su radili uljanim bojama.

Jedan od organizatora, likovna umjetnica Jelena Glogovac Savić, istakla je da likovna kolonija u Gacku okuplja afirmisane umjetnike, koji već imaju svoju priču i motive koje nose sa sobom. „Svaki slikar svoj kvalitet, svoje motive, svoju energiju nosi u sebi. Priroda i dobar ambijent za rad može samo da aktivira njegove unutrašnje motive i da slika nastane u svom punom kvalitetu, ali ne i nužno umjetnika da inspiriše da naslika prirodu“, rekla je Savić.

Važno je napomenuti da su organizatori i ove godine podržali rad tri studenta Akademije likovne umjetnosti u Trebinju – Milicu Lojović i Nevenu Kosović iz Gacka, kao i Marka Šarana iz Nevesinja, što manifestaciji daje i edukativni karakter.

Izložba oko 30 radova, koliko je nastalo na ovogodišnjem sazivu likovne kolonije, biće otvorena na jesen, nakon što se radovi umjetnika dodatno pripreme. Na ovakvim likovnim susretima, umjetnici u trajno vlasništvo organizatoru ostavljaju po dva djela, što je praksa svake godine. Za one koji su bili u posebnom raspoloženju za slikanje, „Kulturno-sportski centar“ i ove godine je obezbijedio dovoljno platna i materijala za sve koji su željeli da rade više.

Organizator i pokrovitelj kolonije su „Kulturno-sportski centar“ Gacko i Opština Gacko.

Podijelite vijest