Završen projekat „Inkluzivni centri u zajednicama“

U petak, 19. aprila u prostorijama udruženja „Rastimo zajedno“ upriličena je svečanost povodom završnice trećeg i ujedno poslednjeg nivoa projekta „Inkluzivni centri u zajednicama“, a sve u saradnji sa fondacijom MOZAIK.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja roditelja i prijatelja djece sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“ Gacko, predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta , predsjednik i članovi udruženja „Vedar osmijeh“  Bileća, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Osnovni cilj završnice ovog nivoa projekta, krije se u samom nazivu – „Zajedničkim zalaganjem dolazimo do cilja“. Predstavnici centra za socijlani rad Gacko, kao i predstavnici dnevnog centra „Rastimo zajedno“, članovima dnevnih centara iz Bileće i Nevesinja, kroz lična iskustva u dosadašnjem radu, između ostalog, prenijeli su znanja i vještine o pisanju projektnih prijedloga, ali i o načinu mobilizacije lokalnih resursa.

Napravljen je i kratak osvrt na već ostvarene aktivnosti, kroz niz radionica sve do nabavke automobila za prevoz djece, kao i mašine za pakovanje šećera.

Predstavnici Bileće pohvalili su  menadžment našeg Udruženja, i istakli da je područje Istočne Hercegovine najnaprednije po pitanju razvoja dnevnih centara.

„Osnov saradnje i uspjeha jesu sredstva, ali ne primarno. Vrlo bitna je i ljudska riječ“ – istakla je koordinator projekta,  Anđelka Boljanović.

Kao jedan od glavnih problema, predstavnici svih opština istakli su masovnost, te da se u narednom periodu više pažnje treba posvetiti motivaciji roditelja koja je na niskom nivou kada je u pitanju boravak djece u dnevnim centrima.

Istaknuta je dobra saradnja sa predstavnicima lokalne zajednice, dobra saradnja sa Crvenim Krstom, Dječijim vrtićem, osnovnom i srednjom školom, kao i roditeljima djece koja imaju određene smetnje u razvoju zahvaljujući kojima su realizovani svi dosadašnji planovi.

 

 

 

Podijelite vijest