Zaigrajte folklor sa članovima Udruženja “Sava Vladislavić” iz Gacka

Nakon pauze od probi i nastupa, koje je uslovila pandemija virusa Korona, Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić”, proteklih dana svoje članove obradovalo je jednodnevnim izletima. Prethodnih godinu i po dana nisu imali aktivnosti, a ovo je, kažu, bio jedan od načina djecu da zadrže i da opravdaju masovnost od preko 200 mladih koje vezuje ljubav prema narodnim igrama i pjesmama, rekao je Aleksandar Lečić, osnivač i jedan od koreografa.

“Prethodnih godinu i po dana nije bilo aktivnosti zbog Korone. Prošle godine nismo imali probe sedam mjeseci. Posle smo imali dva mjeseca i opet pauzirali, da bi prije desetak dana krenuli sa aktivnostima. Imali smo i snimanje za “Agro” televiziju. Počeli smo sa putovanjima na jedan dan. Prvo smo išli sa djecom iz Avtovca i okolnih sela, jer tamo imamo preko 50 djece. Obišli smo Višegrad, Foču i Tjentište. Naredni vikend smo isto išli sa drugom grupom“, kaže Lečić.

Zaželjeli su se novih nastupa i putovanja. Hercegovina, Leskovac, Šumadija  – najčešće su koreografije kojima se predstavljaju gdje god da odu, a kad se nastupa van granica zemlje onda je akcenat na igrama našeg kraja.

Svi im se rado vraćaju, posebno studenti koji povratak kući nakon pauze od radnih obaveza i fakulteta, provode u ovom udruženju u kojem su napravili prve folklorne korake. Lečić cijeni da je upravo to smisao i najveći uspjeh.

I dok vježbaju u starim nošnjama koje su već dotrajale, nove bi im, priznaju, dobro došle za javne nastupe kojih, istina, još uvijek nema, ali ih očekuju. U tom smjeru, očekuju više sluha i pomoći u narednom periodu, uzimajući u obzir činjenicu da su prema ocjeni mnogih jedan od tri najmasovnija društva u Hercegovini.

“Prije sedam godina od R i TE dobili smo sredstva za osam odnosno 16 parova kompletnih šumadijskih nošnji sa opancima, a od ostatka novca sašili smo nošnje za Šopske igre. Međutim, nova ne bi bila na odmet, budući da je i ova dotrajala. Očekujemo više sluha od Opštine i R i TE, budući da smo, sudeći prema ocjeni drugih društava, jedan od tri najmasovnija društva u Hercegovini”, naglasio je Lečić.

Probe se održavaju do kraja šestog mjeseca, u julu i avgustu su pauze zbog raspusta, a od septembra kreću ponovo sa radom i nastupima. Lečić dodaje da bi upis trebao da bude proljetni i jesenji, ali kod njih djeca dolaze tokom cijele godine.

“Uzrast nije bitan, nikoga nismo vratili, imamo djecu i Školu igranja za odrasle gdje dolaze svi od 20 do 60 godina. Veterana ima 40, a prije godinu i po dana osnovali smo sekciju za Avtovac i okolna sela, koja broji oko 60 članova od prvog do petog i od petog do devetog razreda”, kazao je Lečić.

Stare koreografije je uvijek iznova uvježbavaju, a u pripremi je i nova, kaže Lečić, koju će krenuti da uče i predstavljaju od septembra.

Epidemiološka situacija je pokvarila sve pređašnje planove, stoga oprezno govore o novim i onim koje očekuju. Za sada, pozvani su na druženje u Srbiju, sa veteranskom grupom, a u planu je i odlazak na more.

I na kraju, mada vjerujemo da već svi znate – svakim radnim danom od 19 do 21 sat, prostorije Srednjoškolskog centra su adresa gdje treba da se jave svi oni koji gaje ljubav prema folkloru, narodnoj pjesmi, a samim tim i našim najljepšim običajima. Garantuju dobro druženje i mnogo novih koreografija.

Podijelite vijest