Vladika Dimitrije bogoslužio u Gacku

Na praznik Svetih Ćirila i Metodija, Vladika Dimitrije načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu posvećenom Presvetoj Trojici u Gacku. Preosvećenom Vladici sasluživali su sveštenici Saša Kojović, Aleksandar Gajić, Miodrag Vrtikapa, Nebojša Radić, Aleksandar Grčić i đakon Srđan Milošević.

Na Liturgiji, u jevanđeljskoj besjedi, Vladika Dimitrije naglasio je da se hrišćanska vjera u svijetu javila kao Jevanđelje — kao radosna vijest čitavom svijet, a po predanju, prve riječi koje su Sveti Ćirilo i Metodije preveli na slovenski jezik bile su prvi stihovi Jevanđelja apostola Jovana. Svjetlost Jevanđelja kroz vijekove prenose ljudi, poput čudesne braće, koji se udostoje prenošenja drugima. Prirodne darove koje je Bog dao Svetoj braći, Bog je iskoristio da javi svoje ime ljudima svojim. Vladika je istakao da istorija slovenskih naroda, na određeni način, počinje primanjem Riječi Božije — oni počinju da plodonose i počinje njihova kulturna istorija. Sve to biva silom Božijom, a ne ljudskom. Podsjećajući na riječi Jevanđelista Jovana, Vladika je pojasnio kako slovenski narodi propovijeđu Svete Braće primaju vjeru u Spasitelja, a to je istovremeno povezano sa pismenošću i kulturom, te vjera i narodno biće postaju povezani.

Boraveći u Gacku, Vladika Dimitrije posjetio je Rudnik i Termoelektranu Gacko, gdje je služen pomen radnicima stradalim u prethodnom ratu i osvećen kolač povodom slave preduzeća, nakon čega je uslijedila svečana akademija kojom su obilježena dva jubileja — 40 godina postojanja Teromoelektrane i 70 godina postojanja Rudnika.

Po Otpustu, Vladika Dimitrije poželio je da blagoslov Božiji siđe na sve sabrane i njihove bližnje, kao i da im Bog podari da onima oko sebe služe kao prosvjetitelji. Podsjećajući na događaje koji su potresli sve, i na primjer Vladike Atanasija, Vladika je pojasnio da je svaki čovjek pozvan da podari pažnju ljudima oko sebe, da uoči one kojima je teško i da im se obrati. Naročito je važno paziti na djecu, na njihova djela i osjećanja, iskazujući ljubav kroz blagost, ali i grdnjom.

(Eparhija ZHiP)

Podijelite vijest