“Veče gusala i epske poezije” u organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika “Tešan Podrugović” Gacko

Udruženje guslara i epskih pjesnika “Tešan Podrugović” Gacko, povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja, sinoć je organizovalo “Veče gusala i epske poezije”. Prepuna sala Doma kulture dokazala je da se tradicija u Gacku čuva, ali i prenosi na buduće naraštaje.

Predsjednik udruženja, Slaviša Beatović, poželio je dobrodošlicu na veče društva koje je za dvije i po decenije ime Tešana Podrugovića i Gacka promovisalo na najbolji mogući način, od hercegovačkih preko republičkih, do saveznih prvaka, kako pojedinačno, tako i grupno.

„Članovi udruženja dali su veliki doprinos u očuvanju epske i izvorne pjesme, zvuka gusala, običaja i tradicije našeg naroda. Gdje god su nastupali, sa ponosom su pjevali o svom pravoslavnom rodu, o Gacku i o Hercegovini. Nadam se da će ovo veče, u vremenima koje dolaze ostati jedna lijepa uspomena, sa željom da se opet sastanemo i radujemo, u ljubavi bratskoj“, rekao je Beatović.

U programu su učestvovali KUD “Piva” Plužine, GD “Žica” Kraljevo, GD “Vojvoda Gligor Milićević” Bileća i kulturno – umjetnička društva “Sava Vladislavić” i “Zelengora” iz Gacka.

U toku večeri, posthumno su dodijeljena priznanja članovima udruženja koji su svojim djelom ostavili značajan trag i to Miodragu Draganu Buhi, Stevanu Hrnjezu, Miljanu Miriću i Draganu Pušari.

Gosti večeri bili su Maksim Vojvodić, Radovan Suknović, Zdravko Knežević i Branka Zečević.

Podijelite vijest