Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Udruženje „Rastimo zajedno“: Održan seminar „Inkluzija djece kroz sportske aktivnosti“

Udruženje roditelja i prijatelja djece sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“ Gacko organizovalo je u UR „Planinka“ dvodnevni seminar na temu „Inkluzija djece kroz sportske aktivnosti“. Seminar je organizovan u okviru projekta „Pruži mi šansu“, koji provodi Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ i NVO „Specijalna olimpijada“ Crne Gore.

„Cilj je da djeca sa poteškoćama u razvoju počinju da se uključuju u fizičke aktivnosti i da se bave sportom. Ako te sportske aktvivnosti još kombinujete sa igrom postoji jak motivacioni faktor da se djeca uključe i angažuju fizički što ima jednu pozitivnu posledicu, a to je da vrlo rijetko takva djeca završe u kolicima ili sa slabom pokretnošću. Projekat je u završnoj fazi, ovo je zadnji seminar i do kraja projekta koji se završava 14. maja treba uraditi još jednu brošuru gdje ćemo sumirati sve rezultate u prethodnih 14 mjeseci, koliko traje projekat“, rekao je Milenko Vujinović, projekt menadžer Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala.

Seminar na pomenutu temu pored Gacka održan je još i u četiri opštine BiH, i to u Palama, Sokocu, Sarajevu, Prozor-Rami, kao i u pet opština Crne Gore.

„Ovim seminarom pokušavamo približiti aktivnosti Specijalne olimpijade. Želimo da pokažemo vrijednosti onoga što pruža Specijalna olimpijada i na koji način se sportski radnici mogu približiti osobama sa invaliditetom, a sa druge strane da kroz različite aktivnosti kao što je inkluzija, edukacija roditelja, i stručnih kadrova koji rade pokažemo da je to jedan sistem koji zaslužuje daleko veću pažnju. To pokazuju i sami rezultati koji ostvaruju sportisti sa poteškoćama, i na domaćoj i na međunarodnoj sceni“, istakla je predavač na seminaru Kada Delić-Selimović, koja je doktor sportskih nauka i tehnički direktor Specijalne olimpijade BiH.

Od projektnih aktivnosti planirana su i četiri sedmodnevna kampa, dva sportska takmičenja i šest pres konferencija.

Podijelite vijest