Udruženje pčelara iz Gacka kroz projekat IFAD dobilo novu opremu

Udruženje pčelara opštine Gacko u saradnji sa Udruženjem pčelara opštine Nevesinje i Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, juče je pčelarima početnicima iz naše opštine podijelilo 12 „start-ap“ paketa, koji sadrže po pet košnica, vrcaljke, inoksne kante za skladištenje meda, pčelarska odijela i ostalu opremu neophodnu za uzgoj pčela.

Start-ap paketi obezbijeđeni su kroz projekat IFAD Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, u koji su bili uključeni pčelari iz naše opštine, a koji je učestvovao sa 50% sredstava. Opština Gacko izdvojila je 10%, a ostatak od 40% finansirali su mladi pčelari.

Ovo je veoma važan korak za proširenje i unapređenje pčelarstva u Gacku, kaže sekretar gatačkog Udruženja pčelara, Gordan Samardžija.

“Kao jedan od mladih pčelara siguran sam da ova pomoć mnogo znači svim mladim pčelarima, jer većina nas do sada nismo imali adekvatnu opremu, a koja nam je obezbijeđena realizacijom ovoga projekta”, kazao je Samardžija.

Ovo je samo jedan u nizu od projekata koje Udruženje pčelara trenutno realizuje. Još par projekata je u fazi realizacije. Neki od njih provode se u saradnji sa Opštinom Gacko, kao i sa Agencijom za međunarodni razvoj.

Podijelite vijest