У току припреме за годишњи концерт Удружења „Сава Владиславић“ Гацко

Удружење за очување народне пјесме и игре „Сава Владиславић“ из Гацка, од свог постојања труди се да оправда име које носи. Када је у питању фолклор, преданим радом привукли су велико чланство, искрене заљубљенике у игру, пјесму и народне обичаје, а повјерење им је поклонило њих 170, колико их тренутно има чак у седам група.

И њихове, као и планове оних који се баве истим или сличним послом, прошле године прекинула је епидемија вируса Корона, али и поред тога, током ове године остварили су само неке од зацртаних планова. У последњих мјесец дана постигли су оно што није био случај свих претходних година – за само мјесец дана уписали су 30 нових чланова који желе заиграти са њима. То сматрају великим успјехом, кажу у овом Удружењу.

Ипак, упркос Корони, ова година била је испуњена дружењем и наступима.

„Корона је прошле године прекинула све, па тако и нас. Неких 7 – 8 мјесеци нисмо имали уопште пробе. Прољетос смо кренули са пробама, а како је попуштала Корона тако смо кренули и са неким мањим путовањима. Обишли смо Вишеград, Фочу и Тјентиште. Дјецу смо водили и на море на један дан. Имали смо и фестивал фолклора у Требињу гдје је наступала наша прва група. У септембру смо били у Зеленици три дана на мору, а имали смо и доста локалних наступа љетос током манифестације „Културно – спортско љето“ и прославе Тројичиндана“, казао нам је кореограф, Александар Лечић, додајући да мимо наступа често организују и друга заједничка дружења.

Фолклораши удружења звучног имена на наступима најчешће заиграју игре Херцеговине, Шумадије, игре из околине Баната, али и Западне Србије, Влашке, Шопске игре. Током новембра план је путовање у Србију гдје ће све то и показати. Станица је Златибор, Ужице и Злакуса, гдје ће и имати наступ.

Оно у чему оскудијевају су ношње, па кажу да би им нова и те како добро дошла. Баш зато очекују разумијевање како од Општине, тако и осталих добротвора који препознају њихов труд и рад.

„Недостатак ношњи представља нам проблем како би све оно што представимо публици заиста било упаковано како треба. До сада смо посуђивали од пријатеља из Требиња. Касније, уз помоћ Термоелектране, купљен је један пар ношњи. Фале ношње и за 50 дјеце која тренирају у Автовцу, па се надају да ће нова општинска администрација имати више слуха, што до сада није био случај. Недавно смо купили мајице за све чланове, које ће ускоро обезбиједити и за 30 нових чланова“, казао је један од кореографа, Раденко Уљаревић.

И поред извјесних недостатака, вриједно раде у просторијама СШЦ „Перо Слијепчевић“, смишљају неке нове кореографије, али и увјежбавају старе. Кажу, полако се припремају да одрже свој годишњи концерт који је прошле године из познатих разлога изостао.

У овом удружењу, које поред фолклорних, има гусларе, и мушку и женску пјевачку групу, велику захвалност за све што су реализовали дугују својим дугогодишњим спонзорима, без којих не би могли у потпуности да функционишу.

„Будући да имамо мали буџет, неопходна нам је подршка оних који препознају наш рад. Захваљујемо се предузећу “Термоградинг” Гацко, кладионицама Вин и Премијер, продавници дијелова „Ковачевић“, месари „Милановић“, ТР „Каћа“, Антикорозији Гацко, Југопревозу Гацко, директорима Основне и Средње школе због разумијевања око одржавања проба. Посебно се захваљујемо клубу „Гачанка“ и господину Кости Тепавчевићу који су увијек ту за нас, кад нам је год помоћ потребна, а чак и мимо тога“, истакао је је Лечић.

Упис за све будуће фолклораше је у току, за све узрасте, а просторије Средње школе мјесто су гдје можете потражити кореографе и постати дио породице овог Удружења.