U pripremi Pravilnik o dodjeli subvencija u privredi

Opštinska uprava opštine Gacko namjerava u skorije vrijeme pokrenuti postupak dodjele subvencija u privredi. Opravdanost dodjele podsticajnih sredstava proizilazi iz namjere Opštinske uprave da podstakne preduzetnički duh pružanjem finansijske, stručne i drugih vidova podrške, i da svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima sa kvalitetnom poslovnom idejom pruži jednaku mogućnost pristupa podsticajnim sredstvima.

Na taj način doprinose poboljšanju životnog standarda, održivog razvoja i unapređenju postojećeg stanja u privredi naše opštine, rekao je načelnik, dr Ognjen Milinković. Kako je objasnio, podsticajna sredstva će se dodjeljivati za proizvodne, prerađivačke, zanatske i ostale uslužne djelatnosti pri čemu prednost imaju proizvodni i deficitarni oblici poslovne aktivnosti.

„Ciljne grupe su nezaposlena lica sa evidencije biroa za zapošljavanje i zaposleni koji imaju namjeru da pokrenu vlastiti biznis sa prebivalištem na području Gacka, kao i privredna društva i preduzetnici koji su registrovani na području opštine. Sredstva su namijenjena za subvencionisanje troškova pokretanja sopstvene poslovne djelatnosti, zapošljavanja novih radnika kao i za nabavku osnovnih sredstava koja se koriste isključivo u proizvodne svrhe. Pojedinačni iznosi sredstava, uslovi, kriterijumi bodovanja, postupak dodjele i kontrole, biće definisani Pravilnikom o uslovima i načinima korištenja podsticajnih sredstava za zapošljavanje i razvoj privrede opštine Gacko, koji je u završnoj fazi“, rekao je Milinković.

U narednom periodu, u planu je redovna dodjela subvencija na godišnjem nivou na osnovu projektnih prijedloga i u tom pravcu kao veliko iskustvo poslužiće trenutno provođenje projekta Impakt inkubator poslovnih ideja u saradnji Investicijske fondacije IMPAKT i Opštine Gacko.

Objavljivanju Pravilnika će prethoditi sastanak sa privrednicima naše opštine, koji mogu dati konstruktivan doprinos u pogledu njegovog kvaliteta, u smislu sugestija, mišljenja i ideja koje dolaze neposredno sa terena.

Iz Opštinske uprave pozivaju privrednike da se odazovu na pomenuti sastanak, o čijem terminu održavanja će biti blagovremeno obaviješteni.

Podijelite vijest