U petak “Socijalni dan”: Srednjoškolci mijenjaju školske klupe radnim mjestom

Lokalni tim Gacko Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u petak 19. oktobra organizuje “Socijalni dan” – dan kada srednjoškolci mijenjaju svoje školske klupe za radna mjesta. Pozivaju sve privrednike iz Gacka da se pridruže ovom projektu od kojeg, kako navode aktivisti, kompletna lokalna zajednica, ali i država imaju koristi. Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH.

”Socijalnim danom svi uče i svi dobijaju, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je biti na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva” navode iz lokalnog tima ASuBiH.

Srednjoškolci pozivaju kompanije i privrednike iz Gacka da se 19. oktobra pridruže Socijalnom danu Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini:

”Srednjoškolci su spremni boriti se za sebe, ali nam je u tome potrebna pomoć. Nadamo se da će privrednici i kompanije u našoj lokalnoj zajednici uvidjeti važnost našeg projekta i ustupiti radna mjesta srednjoškolcima našeg grada kako bi oni dan proveli radeći, i kako bi zaradili dnevnice, u minimalnom iznosu od 20.00 KM, koje će biti uplaćene u fond Socijalnog dana.”

ASuBiH je implementirao do sada 2 „Socijalna dana“. Prošle godine radilo je 1.078 srednjoškolaca/ki koji su stekli svoje praktično iskustvo u preko 300 preduzeća, a odoborili su 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 15.000 KM.

”Ambicije za ovogodišnji Socijalni dan su još veće, gdje ćemo koristiti prijašnja iskustva i kontakte. Novcem iz fonda Socijalnog dana finansiraće se projekti koji će doprinijeti razvoju lokalnih zajednica, ali i položaju srednjoškolaca u njima. Podršku smo dobili i od nadležnih Ministarstava obrazovanja i nauke u BiH, te će srednjoškolci od ASuBiH-a dobiti opravdanje za odsustvo sa nastave. Nadamo se da ćemo probuditi zainteresovanost kod kompanija i privrednika u našoj lokalnoj zajednici, te ih ovom prilikom pozivamo da nam se priključe u akciji jer sve što tražimo od njih je da zajedno sa nama ulože u dobrobit svih nas” zaključuju članovi lokalnog tima Gacko ASuBiH.

Podijelite vijest