У недељу избори за чланове Савјета мјесних заједница

Избори за чланове Савјета мјесних заједница (МЗ) на подручју општине Гацко, биће одржани у недељу 12. септембра, од 9 до 17 часова.

У осам мјесних заједница, колико их је регистровано на подручју наше општине, бирачи ће гласати на девет бирачких мјеста.

Број чланова који се бира зависи од величине мјесне заједнице, па се тако у Гацку и Автовцу бира седам, док у свим осталим по пет чланова Савјета, потврдио нам је Бранислав Арнаутовић, секретар Општинске изборне комисије која проводи изборе.

“Гацко и Автовац спадају у ред великих мјесних заједница, па ће се тамо бирати по седам чланова Савјета. За МЗ Гацко биће отворена два бирачка мјеста, у Основној школи „Свети Сава“ и Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“. У Основној школи гласаће бирачи који су на том мјесту уписани да гласају за редовне изборе, а ту смо још придружили и бирачко мјесто бирача који за редовне изборе гласају у Удружењу „Растимо заједно“. Тако и у Средњој школи – на редовним изборима ту су два бирачка мјеста, а сада је придружено и бирачко мјесто Кино сала. И за МЗ Автовац на два редовна бирачка мјеста бира се седам чланова, а још је придружено и бирачко мјесто Добреља“, рекао је Арнаутовић.

У осталим мјесним заједницама које се третирају као мање, бира се по пет чланова Савјета.

У МЗ Брљево, на бирачком мјесту у Основној школи бира се пет чланова Савјета МЗ. Толико чланова се бира и у старој школи у Степену, за насељено мјесто Степен. По једно бирачко мјесто налази се у Кули и Врби, у којој је придружено и бирачко мјесто Изгори. У Надинићима је са редовних избора придружено и бирачко мјесто Краварево, док су у МЗ Фојница придружена бирачка мјеста Југовићи и Сливља.

„Када су у питању веће мјесне заједнице, гласачи ће имати право да гласају максимално за седам, а за мање максимално пет кандидата. Испод тога могу да гласају, није одређен број, важно је да се не премаши број који је наведен у Упутству које је назначено на гласачком листићу. Такође, важно је напоменути да се од 14 имена може гласати за седам, односно пет имена било које партије. Такозвани „комбиновани“ начин гласања“, објаснио је Арнаутовић.

Он је рекао да су за ове изборе листе кандидата достављене у року. Једну чине СНСД-СПС-ДНС-ДЕМОС и ПРВА СДС, а другу СДС-СРС.

„Политичке партије су за МЗ Гацко и Автовац доставиле по седам кандидата, гдје се бира по седам чланова Савјета МЗ и та листа има 14 имена. За мање је достављено по пет имена и ти листићи ће имати десет кандидата“, казао је секретар Изборне комисије, истичући да су гласачки листићи обиљежени и важећи су само они који имају штамбиљ Општинске изборне комисије.

Лица која остваре највећи број гласова чине Савјет МЗ, који између себе бирају предсједника Савјета.

За свако бирачко мјесто именовани су предсједници и чланови бирачког одбора.

Подсјећамо, због недовољног броја уписаних бирача, избори за Савјет мјесне заједнице Бистрица неће бити одржани.