U Gacku promovisan roman „Zna li ko engleski“ autora Dragana Tepavčevića

U organizaciji Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i JU „Kulturno-sportski centar“ Gacko, u ponedeljak 10. septembra u 18:00 časova u Parohijskom Domu u Gacku, predstavljen je romana „Zna li ko engleski“ Dragana Tepavčevića koji je porijeklom iz Gacka, a koji živi i radi u Australiji. Roman je priča o odlasku Hercegovaca sa kraja 19. i 20. vijeka u Ameriku, ali i povod da se priča proširi na Herceogovački mentalitet i one koji ostaju. 

Veliki dio radnje se dešava u selima oko Gacka, rekao je Dejan Kerleta u ime izdavača, ističući da je sve te krajeve upoznao čitajući roman.

Profesor Božo Tepavčević napravio je iscrpnu analizu djela.

“Hercegovci oduvijek vole svoje daljine, ostavljenosti i zaboravljenosti. Roman je slika vječitog rušenja i prolaznosti, a već u prvih par redaka čitanja osjeti se duh i jezik Hercegovine”, rekao je profesor Tepavčević, koji se zahvalio autoru što je i na ovaj način kroz roman naš duh i tradiciju zabilježio za buduće generacije.

Tokom večeri, publika je mogla da čuje i neke od odlomaka romana, a potom se obratio i sam autor.

“Potrudio sam se da napišem jednu knjigu o Hercegovini i Hercegovcima, o brojnim egzilima koji su nastajali, o brojnim ratovima koje sam čak i pobrojao, od 1620. godine pa dalje. A da bih pokrio cijelu Hercegovinu, pogotovo moje Gacko, ja sam glavnog junaka stavio u Kazance, a njegovog druga u Dobrelja. Ovo je priča o prijateljstvu, izdajstvu, o ljubavi, a najviše je priča o Hercegovini”, rekao je autor, ističući da je njegova želja bila da roman predstavi u svom rodnom mjestu.

Dragan Tepavčević, autor knjige “Zna li ko engleski”, dobitnik je ovogodišnje Književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova”. 

Nakon promocije u Gacku, roman je predstavljen i publici u Centru za kulturu i informisanje u Foči.

Podijelite vijest