U Gacku počeli Ćorovićevi susreti pisaca – 23. Međunarodni naučni skup istoričara

Tradicionalna manifestacija Ćorovićevi susreti pisaca – 23. Međunarodni naučni skup istoričara, danas je počela posjetom Spomen sobi boraca Otadžbinskog rata u Gacku i polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima „Kruna Gatačkim junacima“.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, nagradu „Vladimir Ćorović“ za 2021. godinu, uručio je dr Srđanu Rudiću, naučnom savjetniku Istorijskog instituta u Beogradu, za djelo „Bosanska vlastela u XV veku„. Žiri je ocijenio da je dr Srđan Rudić, navedenim djelom, dao izuzetno značajan doprinos srpskoj istoriografiji i time u potpunosti zaslužio ovo visoko priznanje.

Ovogodišnja tema skupa – 1941. godina u istoriji i istoriografiji okupila je istoričare iz Republike Srpske, Crne Gore, Srbije, Italije i Austrije.

Načelnik opštine Gacko istakao je da je Gacko epsko mjesto gdje se istorija prenosi sa koljena na koljeno.

„Čast i zadovoljstvo je biti domaćin jednom ovakvom auditorijumu. Naučni skup istoričara od nacionalnog je značaja i nešto veliko, kako za Gacko, tako i za Republiku Srpsku. Tema skupa veoma je važna i veoma bolna za srpski narod, ali mi moramo da se bavimo tom temom“, naglasio je Milinković.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Radomir Vučković istakao je da se već drugu godinu za redom, Zbornik radova štampa prije početka manifestacije.

„Međunarodni skup istoričara okupio je mnoga imena, mada zbog epidemiološke situacije jedan dio istoričara nije ovdje, ali su prisutni u Zborniku koji je već izašao. U Zborniku imamo istoričare iz Italije, Austrije i sa svih srpskih prostora bivše Jugoslavije. Zastupljeni su Univerziteti ali i Instituti za istoriju. Ovaj naučni skup pobuđuje interes kod srednjoškolaca koji ga posjećuju sa profesorom Dragoljubom Lažetićem i dio učenika odlazi na studije istorije zbog ideje očuvanja Srpskog identiteta na ovim prostorima“, rekao je Vučković.

Dobitnik nagrade, dr Srđan Rudić, izrazio je zahvalnost SPKD „Prosvjeta“ i Opštini Gacko koja dugi niz godina uspješno organizuje ovu manifestaciju, kao i članovima žirija za priznanje.

„Priznanje mi predstavlja veliku čast, prije svega što nosi ime jednog od najvećih srpskih istoričara, te tako doprinosi da se na najbolji način odužimo istoričaru, intelektualcu i čovjeku, koji je između svojih političkih i naučnih stavova, dugi niz godina bio zabranjivan i osporavan. I pored toga njegova djela su čitana i uticala na veliki broj istoričara“, zaključio je Rudić.

Prema njegovim riječima, djelo „Bosanska vlastela u XV veku„ je prerađena doktorska disertacija. Riječ je o proučavanju bosanske vlastele u 15 vijeku, odnosno o porodicama koje se pominju kao svjedoci na poveljama bosanskih vladara i oblasnih gospodara.

„Dobitnici nagrade „Vladimir Ćorović“ tokom  protekle dve decenije bili su neki od najcenjenijih i najpoštovanijih srpskih istoričara i ne mogu da ne budem počastvovan tim što sam se našao u njihovom društvu“, istakao je Rudić.

Prof. dr Draga Mastilović, dekan Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da 23. Ćorovićevi susreti u Gacku predstavljaju jedan kuriozitet kada je u pitanju Srpska istoriografija, jer su iznjedrili preko 20 Zbornika naučnih radova što je učinak jednog istorijskog instituta.

„Ponosni smo što se bez prekida održava ova manifestacija. Ovo je jedna od najznačajnijih tema, posebno u današnje vrijeme kada se sve više pojavljuje onih koji bi da prekrajaju istoriju, posebno istoriju Drugog svjetskog rata. Zato su ovakvi skupovi od presudnog značaja, ne samo za saznavanje novih činjenica, već i zbog njegovanja kulture pamćenja toliko potrebne Srpskom narodu“, rekao je Mastilović.

Ćorovićevi susreti – Naučni skup istoričara, održavaju se u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, a pod pokroviteljstvom Opštine Gacko.

Suorganizatori manifestacije su: Ministarstvo prosvjete i kulture vlade RS i Kancelarija za saradnju sa Srbima u regionu vlade R. Srbije, a održavanje susreta pomogli su i preduzeća Rudnik i Termoelektrana, Antikorozija, Safir i Termograding.

Rad naučnog skupa biće nastavljen sutra, promocijom “Prosvjetinih” izdanja u Parohijskom domu manastira Sv. Petra Zimonjića u Danićima.

Podijelite vijest