U Gacku otvorena izložba grafika Snježane Domazet

„Silueta u diskursu vremena, otisak kao psihogram“ – naziv je izložbe grafika umjetnika Snježane Domazet, koja je proteklog petka u organizaciji Javne ustanove “Kulturno – sportski centar” predstavljena publici u Gacku.

Tema i suština njenih radova je čovjek, istakla Jelena Glogovac Savić, koja je u ime organizatora, imala čast da izložbu proglasi otvorenom.

„Radovi Snježane Domazet koračaju u skladu sa promjenjivom prirodom čovjeka u poretku pomjerenih vrijednosti i ljudskih neujednačenih moralnih kodova. Emotivni izraz na njenim grafikama postoji u želji da probudi svijest o neophodnosti, da se kao ljudski rod popravimo, ali i da pokaže koliko smo kao društvo anestezirani i slijepo pratimo negativni princip onog pogrešnog u nama“, rekla je Glogovac Savić, zaključujući da se Snježana u svojim radovima bavi čovjekom u sebu, ljudima oko sebe i čovjekom u svima nama.

Opisujući jedinstven proces nastanka postavke, Snježana je razbila predrasude o grafici kao, po nekima, samo tek monotonoj crno – bijeloj tehnici, i publici predstavila njen drugačiji i obojeni oblik. Tehnika koja joj je pomogla da prenese trenutni osjećaj o onome što stvara je monotipija, posebna vrsta grafike.

„Tema i suština čitave ove priče jeste čovjek, sa svim svojim manama, traumama, problemima koje nosi u sebi, posebno u zemljama kao što je naša, u zemljama koje su u tranziciji. Sve figure koje se u početku pojavljuju kao jasne, vremenom nestaju, pretvaraju se u fleke, gube se u linijama i bojama“, rekla je Domazet, aludirajući na čovjeka – onog koji ima hrabrosti da se bori da opstane u društvu u kojem živimo, do onih koji ostaju bez snage.

Snježana je dobro poznato lice ovdašnjoj publici. Gacko doživljava kao drugu kuću, pa je otvaranje izložbe time i velika čast, priznala je autor radova koji su drugačiji od ranije viđenih.

Snježana Domazet redovan je učesnik likovne kolonije „Gacko – Klinje“, a izložba koja je upriličena u petak bila je prilika da upoznamo njenu potpuno drugu stranu. Sudeći po posjeti, probudila je veliku zainteresovanost onih koji vole ovu vrstu umjetnosti.

Onima koji su propustili otvaranje, preporučujemo da galeriju KSC posjete narednih dana.

Podijelite vijest