U Gacku održano predavanje poljoprivrednim proizvođačima

Predstavnici  Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, juče su u sali SO-e Gacko, održali sastanak na teme „Pojašnjenja u vezi obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava i upisa u registar“ i „Primjena novog Pravilnika o razvrstavanju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna“.

Borivoje Milivojević, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Trebinje, prisutnim poljoprivrednicima objasnio je koja su njihova prava ali i obaveze, kada su u pitanju ova dva tipa gazdinstava. Naime, proces obnove poljoprivrednih gazdinstava koji je počeo 01. novembra 2013. godine, donio je mnoge nejasnoće poljoprivrednim proizvođačima, na polju razvrstavanja gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna.

Komercijalno gazdinstvo je ono koje proizvodi isključivo za tržište, a 164 gazdinstava kao takvih je registrovano u kancelariji APIF-a u našoj opštini.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put ove godine da proizvođači koji koriste sredstva podsticaja iz agrarnog budžeta, imaju i određene obaveze. Milivojević je objasnio da će komercijalna gazdinstva ubuduće plaćati 30% od prosječne bruto plate u RS, odnosno 122 KM (48,00 KM za zdravstveno osiguranje i 74,00 KM za PIO), dok će nekomercijalna gazdinstva plaćati samo doprinose za zdravstveno osiguranje. Izuzetak čine penzioneri preko 65 godina straosti, koji neće plaćati doprinose za PIO, ali prema ovom Pravilniku, i oni su dužni da plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Na osnovu nove registracije poljoprivrednih gazdinstava, Ministarstvo poljoprivrede i lokalna zajednica će moći laše kreirati agrarnu politiku za narednu godinu. Takođe, narednih godina umjesto postojećeg Pravilnika, na snazi će biti Zakon o podsticajima, koji će važiti na duži vremenski period.

Podijelite vijest