U Gacku održano poetsko-scensko veče u čast Pera Slijepčevića

U saradnji SŠC “Pero Slijepčević” i JU “Kulturno-sportski centar” Gacko, sinoć je u sali Doma kulture održano poetsko-scensko veče, posvećeno velikanu srpske prosvjete i kulture, Peru Slijepčeviću.

Povod večeri je bila pedesetogodišnjica od njegove smrti, koji je, po mnogima, kao nastavnik i naučnik, ali i kritičar i esejista, bio mnogostrano obdaren kulturom i čestitošću. Stazama Pera Slijepčevića, kako je i sama veče nosila naziv, koračali su istaknuti učenici istoimenog srednjoškolskog centra u Gacku. Kroz vješto odabrane kompozicije, uz pratnju flaute, gitare, violine, govoreći tekstove njegovih djela i posjećajući nas da je naše gore list, učenici su nam predstavili stazu uspjeha ovog istoričara, koji će biti vrijedan putokaz onima koji su željni znanja.

Po završetku večeri, posjetioci su imali priliku da pogledaju radove učenika iz oblasti mašinstva, primijenjene umjetsnosti, slikarstva.

Pero Slijepčević rođen je 12. juna 1888. godine u Samoboru kod Gacka.  Po završetku srpske gimnazije u Mostaru 1908. godine, studira germanistiku i filozofiju u Beču, Ženevi i Friburgu, i već tada počinje da se ističe književnim i javnim radom. Kao šef Katedre za njemački jezik i književnost, umro je 1964. godine. Pored brojnih članaka o srpskim književnicima, objavio je i impozantan broj radova o stranim autorima, prije svega o Geteu i Tomasu Manu. Slijepčevićev najznačajniji rad iz oblasti germanistike je knjiga „Šiler u Jugoslaviji“ iz 1937, i danas nezaobilazno djelo o recepciji stranih pisaca u srpskoj književnosti.

Podijelite vijest