U Gacku obilježen Dan ratnih vojnih invalida

U Gacku je danas, u organizaciji Boračke organizacije Gacko i Odbora ratnih vojnih invalida (RVI), obilježen Dan ratnih vojnih invalida. Tim povodom, predstavnici Opštine Gacko i Boračke organizacije Gacko posjetili su Spomen sobu i položili cvijeće na spomen obilježje „Kruna gatačkim junacima“.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, istakao je da je 10. septembar dan kada treba da se sjećamo onih koji su dijelove svog tijela ugradili u temelje Republike Srpske.

„Borci i invalidi otadžbinskog rata su kategorija koja treba da bude od posebnog poštovanja. Oni su najzaslužniji što mi ovde imamo mir i slobodno govorimo srpskim jezikom i pišemo ćirilicom. Ja sam tu uvijek za njih i u svojoj svijesti imam šta su dali za nas i za stvaranje Republike Srpske. Mi danas živimo ovjde zahvaljujući njima“, rekao je Milinković.

Slobodan Ilić, predsjednik Koordinacionog odbora Boračke organizacije za regiju Istočne Hercegovine, naglasio je da ovi datumi treba posebno da se obilježavaju, jer ratni vojni invalidi nose veliki teret i veliku zaslugu u stvaranju Republike Srpske.

Prema riječima Ilića, u Gacku ima oko 250 ratnih vojnih invalida i njihov položaj je značajno bolji u odnosu na regiju i Republiku Srpsku, a svi invalidi su zaposleni.

„Što se tiče položaja boračke populacije u društvu nismo zadovoljni, ali opet invalidi primaju određene invalidnine u zavisnosti od procenta invalidnosti. Nažalost, bili smo svjedoci da su mnogima od njih uskraćena prava, vršene su  revizije i umanjene penzije na uvredljive vrijednosti, pa su se neki od njih i odrekli invalidnina“, istakao je Ilić.

Predstavnici Boračke organizacije Gacko i ove godine posjetili su porodice ratnih vojnih invalida i razgovarali o njihovim problemima i potrebama jer, kako kažu, radi se o populaciji koja nikada ne smije biti zapostavljena.

Podijelite vijest