U Avtovcu proslavljen Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški

Uz prisustvo velikog broja vjernika, danas je u Avtovačkom hramu proslavljen dan Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog, slava tamošnjeg istoimenog hrama. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman Vasilije Kopitić iz manastira Zvala uz sasluženje sveštenika Miodraga Vrtikape, Velimira Kovača i đakona Jakše Okiljevića.

Nakon svetog čina pričešća, lomljenje slavskog kolača izvršeno je u hramu, dok je kulturno-umjetnički dio programa izostao zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Prigodnom zdravicom, sve prisutne pozdravio je predsjednik crkvenog odbora u Avtovcu, Aleksa Zelenović.

Paroh avtovačke parohije, sveštenik Miodrag Vrtikapa, bez obzira na vremenske neprilike, zadovoljan je odzivom naroda. „Danas je veliki dan za našu parohiju, dan koji proslavljamo u radosti. Kao i prethodnih godina, vjernici iz susjednih sela okupili su se ovdje u Avtovcu da se pričeste, što predstavlja veliku radost i blagoslov za ovo selo“, istakao je sveštenik Vrtikapa.

Kada su u pitanju planirani radovi na uređenju okoline hrama, otac Vrtikapa je istakao da su po blagoslovu Vladike ZHiP, i uz pomoć vjernog naroda, Opštine Gacko, RiTE i mnogih privatnih preduzeća, prikupljena sredstva za kupovinu zemljišta pored hrama, te da će se uskoro krenuti sa radovima.

Nakon svečanih obreda, proslava ovog svetog dana nastavljena je tradicionalnom trpezom ljubavi.

Podijelite vijest