Tradicionalni uspon na Volujak

Proteklog vikenda održan je još jedan, sada već tradicionalan obilazak transverzale Volujak koji je trajao tri dana. Na transverzali je učestvovalo oko 16 planinarskih društava iz Republike Srpske, Srbije, i Crne Gore. Oko 300 učesnika ove godine okupilo se u kampu u petak popodne, gde se nastavilo druženje uz logorsku vatru i priprema za sledeći dan, uspon na Volujak.

Oko 120 planinara je učestvovalo na usponu, dužine oko 25 km, na najviši vrh Volujaka, planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč. Kako organizatori kažu, pogled sa vrha, Velike Vlasulje, visokog 2337 m je nešto što treba doživjeti. Nakon povratka u kamp u poslijepodnevnim satima, obezbijeđen je ručak za sve učesnike, nakon čega su podijeljene  zahvalnice za one koje su učestvovali u  obilasku transverzale.

Za obilazak koji je trajao oko 10 sati, prepješačena je staza dužine 28,5 km, sa visinskom razlikom od  oko 1350 m.

Ovogodišnja transverzala može ostati u sjećanju i po tome što je na njoj učestvovao do sada najmlađi učesnik, jednogodišnji Jakov Đajić, koji je uz očevu pomoć prevazilazio prepreke.

Poslednji dan transverzale protekao je u druženju u kampu a jedna grupa raspoloženih učesnika se uspela na vrh planine Lebršnik, Orlovac, visine od 1985m .

Kamp je zatvoren u nedelju u 15:00 sati a cjelokupni obilazak je protekao bez većih nezgoda i povreda.

Podijelite vijest